20.02.2024

Путіна треба зупинити. На столичному Майдані Незалежності відбулася акція до 10-річчя війни Росії проти України

У вівторок, 20 лютого, у Києві на Майдані Незалежності відбулася акція-перформанс «Світ потребує безпеки. Україна потребує перемоги». Ця акція — частина глобальної кампанії #TheWorldNeedsSecurity, яка відбуватиметься з 20 по 24 лютого по усьому світу, організатор акції — українська правозахисна організація Центр громадянських свобод.

Дату і місце акції обрали не спроста, адже саме 20 лютого 20214-го року на Майдані Незалежності у Києві від куль загинули перші активісти Революції Гідності. Революції, учасники якої боролися за демократичні цінності та краще майбутнє. А ще 20 лютого 2014-го російські окупаційні війська вторглися в Крим і почалася анексія півострова. Росія розпочала війну проти України не у лютому 2022 року, а в лютому 2014. І Центр громадянських свобод став першою правозахисною організацією, яка тоді у 2014-му відправила власні мобільні групи для документування воєнних злочинів у Криму, у Донецькій та Луганській областях. 

Протягом десяти років війни Росія чинила і продовжує чинити безліч міжнародних злочинів. Ілюстрація цих злочинів й стала головною темою перформансу від команди «Actors For Future» під керівництвом режисерки Анастасії Агафонової. Зокрема під час театралізованого перформансу з елементами гротеску записаний голос розповідав, а актори-перформери показували своєю грою жахіття, з якими протягом 10 років доводиться зіштовхуватися українцям. Це анексія Криму та переслідування кримських татар,  окупація Донбасу й переслідування журналістів та активістів на тимчасово окупованих територіях, викрадення цивільних і тортури над ними, шантаж ядерною зброєю та екозлочини, як от підірвання Каховської ГЕС, а ще — викрадення дітей та знищення цілих міст.

Метою акції є не лише показати, як Росія роками вчиняє злочини на території України, а й донести думку про те, що зло не збирається зупинятися. Путін не зупиниться. Його треба зупинити. І саме міжнародний трибунал з агресії може це зробити. Адже серед усіх, хто дає та виконує злочинні накази, є тріада, яка має імунітет від правосуддя через свої посади: Путін, Лавров та Мішустін. І саме створення трибуналу по агресії може здолати цей імунітет.

«Ми підходимо до другої річниці повномасштабного вторгнення у досить непростій ситуації у ситуації. Але в цій непростій ситуації добре видно наші пріоритетні завдання, і нам потрібні ваш голос і ваша допомога. Нам потрібно переконати західних політиків що Україні потрібна зброя і потрібна негайно; що належить конфіскувати заморожені російські державні активи, і передати кошти Україні для обороноздатності та відновлення; що спеціальний трибунал з агресії проти Путіна, Лукашенка та їхнього оточення потрібно починати вже зараз. Ситуація непроста, але нічого не визначено наперед, і в нас є шанс боротися за наше майбутнє. Шанс – це не гарантія, але це так важливо мати шанс жити й боротися за те майбутнє, яке ми хочемо для нас і наших дітей», — зазначила під час акції голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Читайте також:

Назад
Попередня Наступна
buttons