07.11.2023

«Ми пам’ятаємо жовтень минулого року, коли люди були змушені перебувати в укриттях 5-6 годин», – координатор OZON в Одеській області в ефір каналу «Перший міський. Одеса»

В ефір каналу «Перший міський. Одеса» завітав координатор групи громадського моніторингу OZON в Одеській області – Денис Зейналов. За даними OZON, в Одесі 565 укриттів, там волонтери провели вже другий моніторинг. Він розповів про стан місцевих укриттів, етапи їхнього контролю та чи готові вони взагалі до зимового періоду.

«Найперше, що ми маємо перевірити, чи існує взагалі укриття. Тому що бували ситуації, коли укриття вказано на мапі та в реєстрі, а його по факту немає. А буває і протилежне, наприклад, минулими вихідними ми здійснювали обхід по вулиці Велика Арнаутська й наштовхнулися на ще одне укриття, яке існує, але не внесено в електрону базу. Наступний критерій – доступність. Або воно є постійно відкритим і доступним для пересічних громадян, або воно закрите, але є вказаний номер телефону особи, яка приходить і відкриває його під час повітряної тривоги.

Базовий набір включає наявність безперешкодного підходу до самого укриття – або пандус, або вільні сходи, не захаращені сміттям / бур’янами. Це має бути інклюзивно. Далі ми аналізуємо, наскільки укриття є доступним, щоб спуститися у нього, наприклад, чи є поручні, чи не розвалюються сходи. Наявність певного освітлення та живлення, це можуть бути генератори або павербенки. Важливий аспект – вентиляція, вона має бути справною і постійно працюючою. Варто, щоб був запасний вихід на випадок надзвичайних ситуацій.

Санвузол є однією з ключових вимог – наявність туалету і водопостачання є базовою потребою. Ми пам’ятаємо жовтень минулого року, коли держава-терорист почала обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, і люди були змушені перебувати в укриттях 5-6 годин. Інтернет не є обов’язковим, але під час перевірки ми бачили і старлінки, і wi-fi роутери, підведені в укриття. Це приємно дивує, але має сенс, якщо закриті базові потреби, про які я говорив вище. Десь є електричні обігрівачі, які підключаються до централізованої електричної мережі. І є окремі укриття, які мають теплопостачання від централізованих систем», – пояснює Денис.

Назад
Попередня Наступна
buttons