16.02.2024

«Ми амбітні та сподіваємося на яскравий діалог», – Олександра Романцова про створення в Україні відкритої дискусійної платформи за норвезьким досвідом

15 лютого громадська організація «Демократичний тиждень Карпатського моря» анонсувала в Українському кризовому медіа-центрі створення відкритої дискусійної платформи за норвезьким досвідом. Серед представників ініціаторів та організаторів події також Центр громадянських свобод.

Українська відкрита дискусійна платформа – прототип Arendalsuka, що відбувається у Норвегії. Подія буде відбуватися у форматі Форуму «Демократичний тиждень Карпатського моря», що спрямований на поглиблення співпраці між Україною, країнами Північної Європи, Балтії та іншими країнами-партнерами. А також на консолідацію зусиль для наближення перемоги України та обговорення можливих шляхів посилення підтримки. 

«Ми багато співпрацюємо з нашими посольствами та співробітниками МЗС в скандинавських країнах. І коли до нас звернулися і запропонували використати такий суперпопулярний формат, привезти його в Україну і зробити унікальне поле діалогів, то ми, звичайно, погодилися. Тим більше, що дуже довіряємо організаційним здібностям і ідеям Лілії Гончаревич, яка стала головною ініціаторкою. 

Звичайно, Нобелівська премія сама по собі дуже цінна, але ми хочемо її символізм та потужність використати перш за все для того, щоб скоротити кількість воєнних злочинів на нашій території, щоб РФ заплатила за них. Але ми маємо робити це як юридично, так і в міжнародних відносинах. Тож наш фокус буде саме на тому, щоб Нобелівська премія працювала на основи нової комплектації мирового стандарту безпеки, правосуддя щодо всіх міжнародних злочинів на території України (і де ще РФ їх вчиняла).

З нами будуть представники різних правозахисних організацій, зокрема і Норвежський гельсінський комітет, і Польська гельсінська фундація, і People in Need. Це наші партнери, з якими ми плануємо пропонувати політикам, дипломатам і всім, хто займається міжнародними відносинами, яким чином права людини та міжнародні стандарти гуманітарного права мають бути посилені та зафіксовані. Як саме вони мають привести до правосуддя щодо міжнародних злочинців, а також не допускати їх надалі. Ми амбітні та сподіваємося на яскравий діалог. І раді будемо практичним результатам, які надалі будемо з правозахисними організаціями з різних країн просувати та опрацьовувати», – наголошує Олександра Романцова.

Серед організаторів події тимчасова повірена України в Норвегії (2022-2023 р.) та голова ГО «Демократичний тиждень Карпатського моря» доктор Лілія Гончаревич; виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова; партнер компанії PGR Consulting Group LLC Алла Дубровик-Рохова; голова Дипломатичної місії в Україні International human rights commission (IHRC) Дмитро Нікулін; координатор проєкту співдружності та співпраці громад Львівщини та Сумщини з громадами Європейського Союзу «За зміцнення та відновлення громад України» Володимир Гордієнко; директор Husbanken South, засновник Арендалсуке та міністр освіти Норвегії (2005-2009) Ойстейн Дюпедал; директорка з розвитку ГО «Правозахисна Група “СІЧ”» Ольга Волинська.

Вже 22-26 квітня 2024 року у Львівській області відбудеться перший такий захід. Участь безплатна, але за попередньою реєстрацією за посиланням. 

Назад
Попередня Наступна
buttons