18.12.2021

Міжнародний день мігранта

18 грудня 1990 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей. В цей день ми звертаємо особливу увагу суспільства на потреби та проблеми цієї вразливою групи населення.

У резолюції Генеральної Асамблеї запропоновано всім державам-членам ООН, урядовим та неурядовим організаціям відзначати Міжнародний день мігранта для поширення інформації про права людини та права мігрантів, обміну досвідом та розроблення заходів щодо забезпечення їх захисту.

Проблема міграції стосується не лише країн Близького Сходу, Африки чи Латинської Америки, а й України. Для України питання міграції населення стоїть доволі жорстко, адже у зв’язку з російською окупацією Криму та військовою агресією на сході України, наша країна має власну внутрішньою міграцію. На сьогодні в Україні налічується близько 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Також сезонно або на постійній основі відбувається міграція українців за кордон.

Нещодавня політична криза в Афганістані спричинила підйом міграції в регіоні. Також цього року світ зіштовхнувся з новим явищем, інструментом гібридної війни, що відбувається зараз на Білорусько-Польському кордоні.  Використання людей, тим паче вразливих груп населення що знаходяться у сірій зоні для своїх політичних цілей є неприпустимою практикою.

За даними ЕКОСОР, кількість мігрантів у світі в 2020 році сягнула позначки у 281 мільйон осіб. Пандемія коронавірусу уповільнила світову міграцію. Це на 27 відсотків менше, ніж прогнозувалося в 2019 році, за підсумками якого в світі нараховувалося 274 мільйона мігрантів.

Необхідно розрізняти правове поняття “трудового мігранта” та “біженця”. У Законі України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» визначено, що біженець – це особа, яка не є громадянином України і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань.

Національне законодавство визначає поняття трудового мігранта та іммігранта. Закон України “Про зовнішню трудову міграцію” визначає трудового мігранта– як громадянин України, який здійснював, здійснює або здійснюватиме оплачувану діяльність у державі перебування, не заборонену законодавством цієї держави.

Закон України “Про імміграцію” встановлює поняття іммігранта – іноземець чи особа без громадянства, який отримав дозвіл на імміграцію і прибув в Україну на постійне проживання, або, перебуваючи в Україні на законних підставах, отримав дозвіл на імміграцію і залишився в Україні на постійне проживання.

Найчастіше люди мігрують через складні життєві обставини: загрозу життю і безпеці, війну, голод, в наслідок екологічних та техногенних катастроф або в пошуках кращих умов життя. Зміни пов’язані глобальним потеплінням загострюють ці проблеми. 

Також, у 21 столітті голод залишається однією з найбільших проблем людства. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (UN Food and Agriculture Organization), кількість людей, яким не вистачає їжі, зросла у 2020 році. Голодували понад 750 мільйонів людей. Це приблизно десята частина світового населення. Найбільш постраждалі регіони – Азія (418 мільйонів) та Африка (282 мільйони). Дослідники вважають, що ситуація в Африці різко погіршується.

За даними Червоного Хреста з 25 країн які найбільше вразливі до кліматичних змін, 14 перебувають у стані збройного конфлікту. 

Громадянська війна в Ємені триває з 2015 року. Станом на сьогодні 71% населення Ємену потребують гуманітарної допомоги, 66 % мають майже нічого їсти, 64% не мають доступу до медичної допомоги, 11% під загрозою смерті від серйозне недоїдання, 58 % не мають доступу до чистої води.

Цілі сталого розвитку ООН 2030 передбачають ціль перемогти голод у світі. ЦСР ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.

Міграція, війна, голод, глобальне потепління, фінансова криза викликана пандемією коронавірусу це найнагальніші проблеми людства. Більше інформації у IOM UN Migration World Migration Report 2022.

Назад
Попередня Наступна
buttons