21.03.2022

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

У 1966 році Генеральною Асамблеєю ООН 21 березня встановлено як міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Саме цього дня в 1960 році поліція відкрила вогонь і вбили 69 людей під час мирної демонстрації проти законів апартеїду, яка відбулась в Шарпевілі, Південна Африка.

1963 року була прийнята Декларація ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації до якою пізніше приєдналась Україна.

ст.1 Загальної декларації з прав людини встановлено, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах.

Але всупереч цим міжнародним актам та позитивни практикам, дискримінація продовжує існувати навіть в економічно успішних країнах. Ця проблема є серйозною перешкодою для розвитку держави, міжнародного співробітництва та дотримання миру.

Згідно з звітом Freedom House на початку 2021 року в Україні було задокументовано 13 випадків насильства на ґрунті ненависті. 70% задокументованих кейсів стосуються насильства проти людей, що належать до ЛГБТ+ спільноти. В інших випадках насильство було спрямоване проти етнічних та релігійних меншин або здійснено за іншими ознаками.

Відповідно до статистики Української Фундації правової допомоги зазначається, що за п’ять років із 597 справ за статтею 161 КК до суду надійшло лише 21. 

Дійсно така низька статистика демонструє нам, що поліціянти або не правильно складають протокол або неправильно класифікують злочин, або самі жертви не хочуть звернутися до правоохоронних органів.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons