19.09.2023

«Людям надають просто інвентарний номер», — представники Центру громадянських свобод в сюжеті про цивільних українців, яких викрадає РФ

На Радіо Свобода вийшов сюжет про те, як РФ викрадає цивільних в окупації. Кореспондентка телеканалу «Настоящее время» поспілкувалась із родичами цивільних заручників Росії, а виконавча директорка Центру громадянських свобод і експерт організації Михайло Савва дали коментарі.

«Ці люди не мають офіційного статусу, як правило, не мають жодного навіть звинувачення. Його не існує, відповідно до документів (навіть за законами РФ) їх не можуть там утримувати. Тому людям надають просто інвентарний номер. Тобто вони об’єкти неживі. І коли їх переміщують — це акт прийняття-передання неживого об’єкта за інвентарним номером.

У нас є конкретні свідки, яким вдалося втекти або яких там покинули, які свідчать — людей утримували на території Білорусії, людей катували на території Білорусії, логістику всього цього переміщення забезпечували білоруські співробітники. Тому тут ми чітко можемо сказати, що Білорусь є співучасником цієї агресії. Лукашенко і вся його влада має бути так само звинувачена і засуджена як і російська армія, Путін і система влади там», — зазначає Олександра Романцова

Ініціатива правозахисників «Трибунал для Путіна» змогла ідентифікувати понад 4000 цивільних українців, які перебувають у російських в’язницях, СІЗО та інших місцях позбавлення волі на окупованих територіях. Проте це не повна цифра, як зазначає Михайло Савва. В Україні зафіксовано понад 23 тисячі зниклих безвісти. Виходячи зі світового досвіду, до половини цих людей ймовірно загинули, але інша половина — люди, які потенційно можуть перебувати у РФ і на окупованих територіях за ґратами.

«Якщо раніше ми думали, що таким чином вони поповнюють свій обмінний фонд, то на сьогодні я впевнена, що це злочин проти людяності. Щоб будь-якими шляхами та методами, залякати таким чи іншим чином українців, задля зменшення спротиву», — наголошує координаторка проєктів Наталія Ящук.

Назад
Попередня Наступна
buttons