28.11.2023

«Країна-агресор зацікавлена в мобілізаційних ресурсах, робочій силі та дітях», – Михайло Савва щодо депортації українців з окупованих РФ територій

З 1 січня російська влада планує депортувати з окупованих територій українців, які не отримали російське громадянство. Для того, щоб їх не визнали іноземцями, треба буде отримати посвідку на проживання з біометричними даними, примушуючи отримати російський паспорт. Експерти, зокрема Михайло Савва з Центру громадянських свобод, наголошують – це воєнний злочин. 

РФ вже впроваджувала таку політику на окупованих українських територіях з 2014 року. Лише за наявності російського паспорта українці там можуть отримувати виплату і пенсії, оформлювати страхування тощо. Водночас чоловіків, які отримали документ, можуть мобілізувати в ворожу армію. У випадку відмови – депортація невідомо куди.

Експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва впевнений – це є грубим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни: «Стаття 49 Конвенції забороняє депортацію з будь-якої причини. Депортація може бути визнана воєнним злочином і за Римським статутом. Країна-агресор зацікавлена в мобілізаційних ресурсах, робочій силі та дітях».

Експерт вважає, що Росія використовує депортацію для незаконного заволодіння майном українців на окупованих територіях.

Назад
Попередня Наступна
buttons