12.07.2023

«Коли і як почалася війна?»: найпоширеніші запитання від іноземних журналістів до лауреатів Нобелівки

Інтернет-журнал Platfor.ma випустив матеріал про те, як їхня журналістка провела тиждень з виконавчою директоркою Центру громадянських свобод Олександрою Романцовою за кордоном. Зокрема медійники зібрали топ найпопулярніших запитань до представниців організації, що отримала Нобелівську премію, від іноземних журналістів і відповідей на них:

1. Коли і як почалася війна?

Тут, звичайно, звучало стандартне уточнення, що війна розпочалася у 2014 році. Саме з цього Саша розпочинає всі свої промови, щоб не було «от 24 лютого несподівано Росія напала».

2. Як змінилося ваше життя після отримання Нобелівської премії?

Переважно Саша відповідає, що стало набагато менше часу й англійська покращилася. Але бувають і більш розлогі відповіді:

«Ми почали відчувати відповідальність не лише за себе, а й за наших колег з Білорусії та Росії, які отримали премію разом із нами. Російська організація “Меморіал” — це величезний міжнародний рух, який існує вже 30 років. І наш колега з організації “Вясна” Олесь Бєляцький, який вже вдруге у в’язниці, бо Лукашенко і Путін не поважають права людини. Тому коли високопоставлені політики готові вислухати нас і говорити з нами, ми наголошуємо, що потрібна зміна міжнародної системи правосуддя та запобігання війни. Тому що війна змінилася — вона не така, як у 19 столітті та не як Друга світова, після якої у нас з’явилася ООН».

3. Що ви конкретно робите?

Правозахисні організації у Європі більш вузькопрофільні, ніж ЦГС. Тому Саша каже, що спочатку це був аналіз внутрішнього законодавства, реакція на реформи та порушення, потім з’явився Янукович, відбувся Майдан та міжнародний конфлікт, почали документувати злочини Росії. 

4. Як зараз живуть люди в Україні?

За кордоном це часто незрозуміло. Тому що хтось постить бузок і бургер, і всі в Європі моментально: «Так у вас немає війни, у вас он McDonald’s працює!» Це боротьба шаблонів та очікувань.

5. Що ви думаєте щодо Зеленського?

Про президента запитують часто, тому що до повномасштабного вторгнення про нього зверхньо відгукувалися як українські, так і закордонні ЗМІ. 

Серед інших популярних питань: Як ви почуваєтеся? Наскільки це вас травмує? Чому важливе документування? Як культура впливає на світові рішення та на війну зокрема?

Назад
Попередня Наступна
buttons