28.11.2023

Іванна Мальчевська провела в Ужгороді лекцію про державотворення та тренінг з моніторингу укриттів

Координаторка моніторингової групи «ОЗОН» Іванна Мальчевська завітала до Ужгорода, де провела дві лекції для місцевого осередку Української академії лідерства.

Перша лекція була присвячена державотворенню та як прості люди беруть у ньому участь. Поговорили про поняття суспільства, громади та громадянського суспільства (ГС) та як твориться останнє. А також про те,  що один у полі – воїн, але перемога – це завжди робота команди. Тому важливо, аби небайдужі громадяни обʼєднувалися та рухалися разом у бік позитивних змін в державі. 

«Студенти були дуже активні та влучно описали риси ГС: небайдужість, ціннісність, єдність, та головне – активна включеність, що є базою ГС та такого явища як “небайдужі громадяни”. На прикладах постмайданівських ГО та коаліцій (таких як РПР), просто ГО, громадських обʼєднань та ініціатив, окремих активістів та людей, які перейшли з бізнесу в реформаторство чи на державну службу, ми розглядали як одна людина може творити зміни та творити ту державу, у якій хоче жити», – ділиться Іванна. 

Друга подія – тренінг про моніторинг укриттів. На ньому зі студентами проговорили про те, чому важливо, аби громадяни перевіряли укриття, та як це допомагає державі зараз. Розповіли, що постанова 303 призупинила на період воєнного стану заходи державного контролю, тому за укриттями немає системного моніторингу, і тут на сцену виходять небайдужі громадяни, які здійснюють громадський контроль. 

«Загалом, все пройшло дуже круто, набагато краще ніж у Львові. Студенти дуже активні, розумні та свідомі. Видно, що їм небайдужі проблеми й вони готові їх розв’язувати», – зазначає координаторка групи «ОЗОН».

Назад
Попередня Наступна
buttons