29.10.2021

Ірина Венедіктова зустрілася з представниками Міжнародної федерації за права людини та Центру громадянських свобод

ерівництво Офісу Генерального прокурора обговорило з представниками Міжнародної федерації за права людини  Дельфін Карленс та Іллею Нузовим і виконавчим директором Центру Громадянських Свобод Олександрою Романцовою шляхи боротьби із порушенням прав людини на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Луганської та Донецької областей.

«Для країни, яка перебуває у стані збройного конфлікту, розслідування воєнних злочинів – надважливе завдання. Більшість фактів порушення прав людини на окупованих територіях кваліфікуються саме як воєнні злочини. Я взяла особисту відповідальність за роботу профільного Департаменту «війни» в Офісі Генпрокурора. Крім того, такі профільні управління функціонують у Луганській та Донецькій обласних прокуратурах. Також пріоритетно цим займається прокуратура Криму», – констатувала Ірина Венедіктова.

Генеральний прокурор зазначила, що на цьому напрямі відбувається плідна співпраця з іншими правоохоронцями. Влітку було прийнято рішення про створення за зразком прокуратури профільних підрозділів в Нацполіції України та Службі безпеки України. Крім того, як прокурори, так і співробітники органів досудового розслідування проходять навчання на базі Тренінгового центру прокурорів України та постійно вдосконалюють свої знання у сфері міжнародного гуманітарного права.

В Україні зареєстровано кримінальні провадження щодо понад 30 тисяч злочинів вчинених в умовах збройного конфлікту. Учасники зустрічі обговорили основні правопорушення та їх кваліфікацію, а також перспективи притягнення до відповідальності за них найвищих посадових осіб країни-агресора засобами міжнародного правосуддя.

«Ми продовжуємо активну співпрацю з Міжнародним кримінальним судом. Після зустрічі з новопризначеним Прокурором МКС Карімом А.А. Ханом, ми вкотре впевнилися, що без ратифікації Римського статуту та внесення необхідних змін до Кримінального процесуального кодексу, ми не зможемо забезпечити МКС дієві інструменти для роботи в Україні і розслідування наших справ», – зауважила Ірина Венедіктова.

Також Генеральний прокурор нагадала про функціонування Міжнародної ради експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. До неї увійшли українські та міжнародні фахівці. Рада допомагатиме в пошуку шляхів розв’язання актуальних проблем із дотримання прав людини в тимчасово окупованих регіонах України та надаватиме кращі практики притягнення до відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності на Донбасі та в Криму.

«Тільки відкритість до перейняття досвіду, змін та тісні контакти з експертним середовищем, громадськістю та співпраця з міжнародними інституціями можуть сприяти нашій ефективності в справах, що стосуються збройного конфлікту. Ми також в активному діалозі з усіма, хто може допомогти у документуванні воєнних злочинів, надати інформацію або свідчення», – зауважила Ірина Венедіктова.

Представниця Міжнародної федерації за права людини зазначила, що їхня організація уважно слідкує за подіями в Україні та сприятиме боротьбі із порушеннями на всіх рівнях.

Міжнародна федерація за права людини (FIDH) – складається із 178 членських організацій, які працюють у більш ніж ста країнах. Майже 90 років FIDH бореться за дотримання основних свобод, захист жертв правопорушень та притягнення до відповідальності винних у порушеннях прав людини. FIDH має представництва при ООН, Європейському Союзі, Лізі арабських держав, Африканському союзі, Асоціації держав Південно-Східної Азії, а також у Міжнародному кримінальному суді.

Центр Громадянських Свобод заснований у 2007 році для просування цінностей прав людини. Місія – становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності.

Назад
Попередня Наступна
buttons