16.06.2023

Права людини як інструмент соціальних змін — лекція Олександри Романцової для Академії молодих спеціалістів Шведського інституту

У п’ятницю, 16 червня, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова провела семінар в Університеті Мальме на тему «Права людини як інструмент соціальних змін». Захід відбувся в межах Літньої академії, організованої Академією молодих професіоналів (SAYP) та Шведським міжнародним центром місцевої демократії (ICLD).

Опис сесії:

Концепцію прав людини створили як основу для запобігання конфліктам і війнам. Вона складається з документів, механізмів і низки організацій. Однак що призвело до зламу системи? Як держава-учасниця таких організацій, як Рада Європи, ОБСЄ та Рада Безпеки ООН – йдеться про Росію – атакувала Україну, іншу державу-учасницю цих самих організацій? Чому президент так званої «молодої демократії» в Росії заперечує існування сусіднього народу, його культури та його суверенної держави, а такі ідеї знаходять значну підтримку серед російського населення? Крім того, як захист прав людини в Україні переплівся із захистом демократичних цінностей у всій Європі?

У лекції також йдеться про трансформаційний потенціал прав людини в стимулюванні суспільних перетворень. Також там розглядаються різні тематичні дослідження, історичні перспективи та сучасні приклади, щоб продемонструвати вплив захисту прав людини на подолання системної нерівності. У ній також йдеться про роль окремих осіб, організацій та урядів у використанні прав людини як інструменту для просування соціального прогресу та розв’язання глобальних проблем. Загалом, лекція має на меті надихнути та поінформувати учасників про силу прав людини у здійсненні значущих змін як на індивідуальному, так і на суспільному рівнях, особливо під час війни та конфліктів.

Довідкова інформація:

Міжнародний центр місцевої демократії (ICLD) – це організація, яка займається просуванням і зміцненням місцевої демократії в усьому світі. Вона спрямована на розширення повноважень органів місцевого самоврядування та громад. Сприяючи співпраці та партнерству між місцевими політиками, дослідниками та практиками, організація прагне створити інклюзивні та підзвітні структури управління, які ефективно розв’язують місцеві проблеми.

Академія молодих спеціалістів Шведського інституту (SAYP) – це програма розвитку лідерства, організована Шведським інститутом (SI). SAYP покликана надати молодим фахівцям з окремих країн можливість покращити свої лідерські навички, розширити свої професійні зв’язки та поглибити розуміння сталого розвитку та демократичного урядування. Програма включає низку семінарів, воркшопів, навчальних візитів та інтерактивних сесій, які охоплюють різні тематичні сфери, такі як права людини, соціальне підприємництво, екологічна стійкість та інклюзивне управління.

Назад
Попередня Наступна
buttons