20.04.2022

Хронологія подій у Київській обл. під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. Хроніка з 1 квітня до 19 квітня 2022 року

Центр Громадянських Свобод веде документування міжнародних злочинів (геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів), ймовірно вчинених російськими окупантами у Київській області. Сьогодні ми публікуємо опис подій за 01.04 – 19.04.2022 року.

2 квітня 2022 року

  • Міноборони України повідомило про виявлення 4-5 мертвих оголених тіл людей, яких російські військові намагалися спалити на узбіччі дороги за 20 км. від Києва. 

Джерело: https://bit.ly/3ya6vYi

  • У селі Мотижин знайшли тіло старости села Мотижин та двох членів її родини. 23 березня їх викрали російські військові та утримували на території облаштованої ними катівні на одній із ферм у селі. Після деокупації села тіла 3 членів родини старости та невстановленого чоловіка дістали з братської могили поруч із фермою. У колодязі на території ферми знайшли тіло чоловіка, охоронця місцевого котеджного містечка. .

Також у Мотижині російські війська в різні дні застрелили 42-річну та 67-річну жінку.  

Джерела:
https://bit.ly/3QIUqR5

https://bit.ly/39HAu0k

https://bit.ly/39J9fTf

  • Радник глави ОП Михайло Подоляк повідомив, що у місті є братські могили, де поховали майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав’язаними руками. Зокрема, тіла щонайменше 20 чоловіків у цивільному були знайдені на одній із вулиць міста після його звільнення від російських військ.

Стало відомо про загибель цивільних осіб – щонайменше 300

3 квітня 2022 року

  • За інформацією повітряного командування «Центр» російські війська завдали ракетного удару по інфраструктурі міста Васильків. Ракети влучили у раніше знищений аеродром, в результаті чого кілька будівель, врховуючи будівлю цивільного коледжа зайнялися. Внаслідок удару постраждало декілька співробітників аеродрому.

Джерела:
https://bit.ly/3Nf6RkN
https://bit.ly/39FnRmJ

Поранено цивільних – щонайменше 2.
Пошкоджених будинків – щонайменше 2. 

5 квітня 2022 року

  • За словами місцевого журналіста із смт. Іванків, росіяни розстрілювали мирних мешканців у селі. Спочатку ці розстріли носили хаотичний характер, а потім почали стріляти в тих, хто якось виказував незгоду з діями окупантів. 

Джерело: https://bit.ly/3QESBEV

  • У підвалі корпусу дитячого табору «Пролісок», що в Ірпені знайдено 5 трупів чоловіків із зав’язаними за спиною руками. Їх катували, а потім вбили. 

Джерело: https://bit.ly/3OddF3J

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 5

8 квітня 2022 року

  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, у Бучі п’ятеро російських військових зґвалтували 14-річну дівчинку. У Ірпені 3 російських військових зґвалтували 20 річну дівчину. У Бучі 11-річного хлопчика зґвалтували на очах у мами – її прив’язали до стільця, щоб дивилася

Джерелоhttps://bit.ly/3OASjge

  • Селищний голова Макарова Вадим Токар заявив, що станом на 7 квітня відомо про вбивство російськими військовими щонайменше 132 місцевих жителів. Токар він додав, що Макарів зруйновано на 40%, а багато будинків вже не підлягають відновленню.

Джерело:  https://bit.ly/3yeqaGN

https://bit.ly/3xKSPl5

Стало відомо про випадки зґвалтування – щонайменше 3.

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 132

10 квітня 2022 року

  • Поблизу села Мощун на Київщині окупанти закатували літнього чоловіка.
    Джерело: https://bit.ly/3HGOSmd

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 1

11 квітня 2022 року

  • Стало відомо, що під час окупації села Шевченкове, що у Броварському районі російські війська вбили шістьох мирних жителів. Усі вони вбиті пострілом в голову.  

Джерело: https://bit.ly/3tQcNJZ 

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 6

12 квітня 2022 року

  • У селі Бузова виявили братську могилу, в якій похоронені вбиті російськими військами місцеві жителі. Також поруч із селом знаходиться спалений автомобіль, у якому внаслідок російської атаки загинуло 2 людей. Місцева влада вважає, що росіяни вбили щонайменше 50 мирних житилів. 

Джерело: https://bit.ly/3OisHVS

  • Поліцейські поблизу села Гавронщина Бучанського району виявили розстріляний російськими військовими легковий автомобіль, в якому були тіла трьох жінок та двох дітей. Чоловіку, який був за кермом, вдалося вижити. З тяжкими пораненнями він був госпіталізований. 

Джерело: https://bit.ly/3HNxvQz 

Стало відомо про загибель цивільних осіб – щонайменше 55

13 квітня 2022 року

  • Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила про 25 жінок від 14 до 24 років, яких росіяни систематично ґвалтували у підвалі в Бучі. Дев’ять із них зараз вагітні. 

Джерело: https://bit.ly/3HJBf5C

Стало відомо про випадки зґвалтування – щонайменше 25.

13 квітня 2022 року

  • Правоохоронці встановили, що у березні на виїзді із села Перемога Київської області російські окупанти зі стрілецької зброї та артилерії розстріляли колону з мирними жителями, яка складалась із п’яти автомобілів. У результаті атаки загинуло 4 особи, у тому числі хлопчик 13 років.

Джерело: https://bit.ly/3tUkWxc 

  • Правоохоронці встановили, що поблизу села Гавронщина Бучанського району окупанти розстріляли цивільний автомобіль. Внаслідок ворожої атаки загинули 5 осіб, серед яких дві дитини віком 1 та 14 років. 

Джерело: https://bit.ly/3tUl4wG 

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 9

14 квітня 2022 року

  • В селі Вабля Бучанського району слідчі провели ексгумацію тіл тіл матері та дитини, вбитих російськими військовими, які вели з військової техніки безпідставні обстріли вулиць та осель місцевих жителів. 

Джерело: https://bit.ly/3tUDe1b 

  • Заступник селищного голови села Велика Димерка Олександр Куценко розповів, що коли російські війська покидали село Богданівка вони підірвали один дитячий садочок і одну школу. Дві школи пошкоджено частково.

Джерело: https://bit.ly/3zSGrCf

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 2

Пошкоджених будинків – щонайменше 4. 

15 квітня 2022 року

  • Як повідомляє МВС України, на Гавронщині троє місцевих жителів отримали травми через залишену російськими військовими розтяжку у підвалі будинку. 

Джерело:

https://bit.ly/3OdbNIk

  • У селі Наливайківка Бучанського району авто з бригадою електриків наїхало на залишену російськими військовими міну. Внаслідок вибуху водій та електромонтер отримали травми різного ступеню тяжкості.

Джерело:

https://bit.ly/3N7EIw5

  • МВС України повідомили, що на початку квітня 46-річний киянин віз матері медикаменти до Вишгородського району. На лісовій дорозі поряд з селом Феневичі чоловік підірвався на вибуховій пастці. Від отриманих травм загинув на місці.

Джерела:

https://bit.ly/3yegJHq

  • У Вишгородському районі Київської області в результаті детонації невстановленого вибухового пристрою отримав поранення 17-річний підліток.

Джерела:

https://bit.ly/3OvFLH8

Загинуло цивільних осіб – 1.

Поранено цивільних – 6.

17 квітня 2022 року

  • Як повідомляє мер Броварів Ігор Сапожко, російські війська завдали 3 ракетні удари по інфраструктурі міста орієнтовно о 6:30 ранку. За попередньої інформацію ніхто не постраждав. Без світла залишилася частина будинків на 14 вулицях.

Джерела:

https://bit.ly/3tXQSkf

  • За повідомленням мера Бучі Анатолія Федорука, у Ворзелі охоронець одного з дитячих санаторіїв був зґвалтований російськими солдатами. Після зґвалтування чоловік помер. 

Джерело: https://bit.ly/3tTag22

Стало відомо про загибель цивільних осіб – 1

Пошкоджених будинків – щонайменше 2. 

Назад
Попередня Наступна
buttons