28.02.2024

«Для нас мир – насамперед звільнення людей», – Олександра Романцова для журналу La Nuova Europa

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова дала інтерв’ю легендарному італійському журналу La Nuova Europa. Спочатку як щотижнева газета видання засноване у 1944 році, щоб освітити та розв’язати проблеми, які виникли на завершальній фазі Другої світової війни. 

У статті Олександра Романцова розповіла про реалії подій, які відбуваються зараз в Україні. Чому всьому світу важливо усвідомлювати, що таке війна і які глобальні наслідки вона має для кожної з країн. Як впливають вага радянського минулого та небезпечне сусідство з Росією. А також про співпрацю з ЄС, мовні та культурні проблеми, загалом права людини та документування злочинів. 

«Для нас мир – насамперед звільнення людей, тому що, окрім сотень тисяч викрадених дітей, яких ми намагаємося знайти, є тисячі мирних жителів і військових, які перебувають у в’язницях Росії. Мільйони людей, які живуть у на окупованих територіях, у селах і містах. Перш за все, усі ці люди повинні бути звільнені, знаходитися в безпеці, мати можливість возз’єднатися зі своїми родинами та не піддаватися постійним бомбардуванням і ризику знищення їхніх домівок. 

Тому що там, де люди в окупації, це схоже на події в Бучі щодня – постійні викрадення, тортури, жорстоке поводження, насильство, зґвалтування. Це не епізоди, це буденність, коли територія окупована. У Криму також не просто поміняли прапор, там щодня відбуваються злочини. 

Насправді проблема Росії в тому, що вона постійно хоче нав’язати свої інтереси та свої рішення. Гасло: “Ми братні народи” – це просто насильницькі стосунки. Ми не братні народи. Ми можемо бути двома рівноправними партнерами, адже якщо ви поважаєте наші інтереси, ми також будемо поважати ваші. Але ні, так не відбувається.

Я дуже сподіваюся, що після демонтажу путінської системи ми, і перш за все керівництво РФ і російське суспільство в цілому, перестанемо чекати царя, який все вирішить. А люди повернуться до думки, що кожен відповідає за своє життя і свою державу, як це відбувається сьогодні в Україні», – розповідає Олександра. 

Назад
Попередня Наступна
buttons