28.09.2022

Цивільні заручники та роль громадянського суспільства у захисті прав зниклих безвісти цивільних осіб

У вівторок 27 вересня 2022 року в рамках Warsaw Human Dimension Conference відбулася панельна дискусія на тему: цивільні заручники та роль громадянського суспільства у захисті прав зниклих безвісти та цивільних осіб, а також у пошуку шляхів притягнення винних до відповідальності та відновлення справедливості.

Російське вторгнення в Україну спричинило хаос і руйнування цивільної та військової інфраструктури, з переміщенням та масовими жертвами серед цивільного населення. Серед цього розпачу є повідомлення про численні випадки, коли правозахисники та правозахисниці, журналісти, активісти та цивільні особи стають мішенями російських військ через їх роботу та професійну діяльність, волонтерство. Жертв викрадали, утримували, катували, а в деяких випадках насильно переселяли за межі України. Хоча багато з них померли в полоні, ті, кому вдалося втекти, розповідали про свій досвід з перших рук. Інші залишаються зниклими безвісти, їх місцезнаходження невідоме.

Захід організовано Центром громадянських свобод спільно з Центром прав людини Американської асоціації юристів та Truth Hounds.

На заході було представлено звіт, у якому зокрема описано кілька випадків зниклих правозахисників і цивільних заручників, а також викладено правовий аналіз порушень міжнародного права та рекомендації для міжнародної спільноти, правозахисних організацій та місцевої влади.

Українські та міжнародні організації методично документували ці порушення національного та міжнародного законодавства, щоб підтримати потерпілих та притягнути винних до відповідальності.

Експерти, які працюють над цими питаннями, наголошують на нагальності повернення цивільних заручників та закликають до додаткових скоординованих заходів з боку світової спільноти, щоб забезпечити належне розслідування цих справ для притягнення винних до відповідальності.

Відеозапис панелі.

На думку Олександри Дрік захоплення цивільних заручників є серйозним порушенням міжнародного права та міжнародного гуманітарного права. Цей злочин порушує фундаментальні індивідуальні права — право на життя, свободу та безпеку“. Також “захоплення заручників є винятково серйозним воєнним злочином і є серйозним порушенням принципів і норм міжнародного права, що застосовуються під час збройного конфлікту“.

Під час виступу Євген Захаров наголосив, що “на сьогодні база даних ініціативи «Трибунал для Путіна» містить понад 20300 епізодів злочини. Зокрема, ми зафіксували понад 2500 жертв зникнення. 765 випадків ми кваліфікували як насильницькі зникнення, коли не було надано жодної інформації про місцезнаходження жертв. Ці дані свідчать про те, що зникнення людей є однією зі складових політики окупаційної влади. Масові насильницькі зникнення кваліфікуються Римським статутом Міжнародного кримінального суду як злочин проти людяності“.

Доповідачі:

  • Олександра Дрік – координаторка з міжнародного співробітництва Центру громадянських свобод, Україна
  • Професор Майкл Ньютон – директор Програми міжнародних юридичних досліджень і професор практики права, Університет Вандербільта, Теннессі, США
  • Євген Захаров (через zoom) – український правозахисник, член Українського ПЕН та директор Харківської правозахисної групи, Харків, Україна
  • Аркадій Довженко – свідок-правозахисник* (через zoom)
  • Ірина Васильєва – свідок-правозахисник* (через zoom)
  • Жасмін Д Кемерон (модератор), старший юридичний радник, Центр ABA з прав людини

Флаєр та фейсбук сторінка події.

*Термін “захисник прав людини” призначений характеризувати широке коло активістів, журналістів і незалежних медіа-професіоналів, науковців, письменників, митців, юристів, захисників громадянських і політичних прав, членів громадянського суспільства, політичних заручників їх рідних що борються за їх звільнення та інших осіб, які працюють над просуванням прав людини та демократії в усьому світі.

Назад
Попередня Наступна
buttons