23.04.2024

Відпустити українських цивільних з неволі. Центр громадянських свобод та родичі цивільних ув’язнених зустрілися з провідними французькими журналістами

19 квітня Центр громадянських свобод зустрівся з провідними французькими журналістами. Українські та закордонні експерти обговорили тему цивільних, які незаконно увʼязнені та свавільно затримані РФ, а також жахливі умови утримання військовополонених в місцях несвободи на території Росії та на ТОТ. Також французька делегація зустрілася з родичами цивільних ув’язнених.

Гостям з Франції Михайло Савва, постійний експерт Центру громадянських свобод, розповів про те, що РФ незаконно утримує у місцях несвободи на окупованих територіях та на території РФ щонайменше 7000 цивільних. Згідно з відповідями російської влади стосовно долі деяких із цих людей, їх затримали за «опір спеціальній військовій операції», але деяким не висунуто жодних звинувачень. Представники російської влади під час обґрунтування затримання цих людей у певних випадках посилаються на статтю 5 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, тобто заявляють про те, що приналежність цих людей до цивільних під сумнівом. До того, кому висунуто обвинувачення, можливий доступ адвоката, до тих, кому не висунуто обвинувачення, ніхто не має доступу, навіть адвокат. 

Серед іноземної делегації були: редакторка Radio France International Ельза Відаль; авторка The New European, The Guardian і L’Express та 9 книг, лауреатка 6 французьких та європейських літературних премій Маріон Ван Рентергем; старший журналіст із міжнародних питань в Les Échos ⁠Ів Бургійон; кореспондентка Radio France ⁠Ізабель Лабері; коментаторка на телеканалі TF 1 / LCI, пише The Guardian і є асоційованою співробітницею Chatham House ⁠Саманта де Бендерн.

Своїми історіями поділилися і родини цивільних незаконно увʼязнених та свавільно затриманих. Зокрема Оксана Дорохова з Ірпеня розповіла про свого чоловіка Сергія, якого російські військові викрали з власного будинку лише за те, що будівля зацікавила окупантів своєю енергонезалежністю та була доволі комфортною для розміщення російського підрозділу.

Ірина Швець з Бучі поділилася історією чоловіка — спортсмена Олександра Курдіна. Окупанти його полонили і відвезли у невідомому напрямку за те, що він надавав допомогу людям, які намагалися вижити в приміщенні спортзалу під час окупації.

Олена Цигіпа з Нової Каховки розповіла про чоловіка Сергія, журналіста, письменника та керівника ГО «Каховський плацдарм». Російські військові затримали його під час того, як він волонтерив: допомагав знедоленим людям, що опинилися на межі виживання під час окупації. Сергія засудили до 13 років позбавлення волі за фейковими звинуваченнями.

Головна думка, яку Центр громадянських свобод хотів донести делегатам — треба вимагати від міжнародних організацій, щоб ті вплинули на РФ задля звільнення незаконно утримуваних цивільних. , Адже, на жаль, поки що людей продовжують утримувати, катувати, знущатися. І не всі витримують ці страждання.

Зараз поіменно відомо про близько 1700 людей, яких підтвердила тим чи іншим чином РФ, як таких, що утримує в неволі. Решту, у своїй більшості, РФ переховує часто без імен, за номером. Ті цивільні, яких захопили, викрали і вивезли з досі окупованих території, наразі засуджують за фальсифікованими звинуваченнями. Більшість з цих людей не мають юридичної, медичної та гуманітарної допомоги. Вони перебувають в повній ізоляції. Адвокати, які мають обмежений доступ до них, не можуть здійснювати захист в повноцінному обʼємі через страх опинитися звинуваченими в захисті українців. 

Назад
Попередня Наступна
buttons