18.05.2023

Це війна цінностей. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розпочала свою промову на саміті Ради Європи з цитати Олександри Матвійчук

16-17 травня у столиці Ісландії, Рейк’явіку, відбувся 4-й Саміт Ради Європи. Президентка Європейської комісії у своїй промові наголосила, що боротьба України за демократію і свободу є спільною для всієї Європи й процитувала очільницю Центру громадянських свобод Олександру Матвійчук.

«Сьогодні війна знову в Європі. Але для багатьох українців цей конфлікт почався ще десять років тому. Почалося це з того, що мирних протестувальників, які просто розмахували європейськими прапорами на Майдані, розстріляли снайпери. Це почалося з першого вторгнення Росії в Крим і Донбас у 2014 році», – розпочала свій виступ Урсула фон дер Ляєн. І зазначила, однією з таких українок є Олександра Матвійчук – лауреатка Премії Сахарова.

«Вона почала документувати порушення прав людини з боку режиму та російських військ ще десять років тому. Вона провела незліченну кількість ночей, вислуховуючи жертв та їхні родини. Олександра та її друзі з українського Центру громадянських свобод уже понад десять років не припиняють боротися за демократію, за права людини, за вільну та незалежну Україну. Саме тому вони отримали Нобелівську премію миру», – зазначила фон дер Ляєн. І далі нагадала слова Олександри Матвійчук.

«”Росія вторглася, щоб зупинити просування України до справжньої демократії. Путін боїться не НАТО. Він боїться демократії. Це війна цінностей. Росія бореться проти цінностей, які є візитною карткою Європи. І Європа повинна взяти на себе відповідальність»”. Вона настільки права. Україна бореться за ті цінності, в які ми віримо і які ми дуже цінуємо», – акцентувала президентка Єврокомісії.

Також у своїй промові вона наголосила, що лише правосуддя може бути основою для тривалого миру в Україні.

«Ми будемо робити все можливе, щоб Україна виграла мир, справедливий мир. Ми не будемо нічого робити для України без України. Саме тому ми рішуче підтримуємо українську формулу миру, яка є основою шляху до миру. Я закликаю всіх нас на цьому саміті дійсно встати на підтримку цієї формули миру. Прийшов час випробування. Дуже важливо, щоб ми об’єднали сили. Українці боряться за демократію та за свободу. Це наша спільна боротьба, і ми стоятимемо на їх боці так довго, як це буде необхідно. Слава Україні!, Хай живе Європа!», – завершила свій виступ Президент Єврокомісії.

Назад
Попередня Наступна
buttons