11.09.2024

«Це сміливі молоді люди, які йдуть проти апатичного “нас ніхто не почує”». Олександра Романцова відвідала фінальний етап програми «Державотворець»

31 серпня, в межах завершального етапу програми для молодих лідерів «Державотворець: шлях до відновлення держави», виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова розповіла молоді про права людини та демократія, а також поспілкувалася про їхній шлях до посад у державному секторі.

«Державотворець: шлях до відновлення держави» — це стипендіальна конкурсна програма для молодих активних лідерів з різних університетів України. В її межах студенти виявляють своє бажання взяти участь в навчанні та стажуванні в різних державних органах. Центр громадянських свобод підтримує цю програму, починаючи з її створення у 2019 році. 

Фінальний її етап був присвячений темам української національної ідентичності та діяльності неурядових організацій. А розвочався зустріччю в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» під керівництвом Георгія Коваленка, ректора Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості. Туди також завітала Олександра Романцова. Спікерка розповідала про рамку прав людини і те, як вона допомагає суспільству залишатися проактивним і відповідальним. І використовуючи основні права, як-от свобода слова, свобода мирного зібрання, свобода асоціацій, не тільки будувати та реформувати державу, а в тому числі мати такі відзнаки як Нобелівська премія. 

«Завдяки програмі молодь може усвідомлено для себе обрати шлях людини, яка готова не просто бути чиновником, а й ефективним урядовцем, державотворцем, людиною, яка впроваджує соціальні зміни для суспільства і державні сервіси для цього. Під час зустрічі ми обговорювали додатково, як, наприклад, реагувати на пропаганду або яким чином поширювати цінності демократії в суспільстві, тим більше під час війни. 

Молодь мала до мене дуже багато запитань, ми спілкувалися після лекції ще годину. Вважаю, це дуже хороша ознака. Кожного разу, коли ми в суспільстві жаліємося, що нам не подобається кваліфікація чи освіта наших політиків, що вони непрофесійні або недостатньо вмотивовані, забуваємо — ми самі маємо вирощувати та навчати якісних державотворців. Це одна з програм, яка цю потребу може закривати. 

Я обожнюю спілкуватися з державотворцями. Це сміливі молоді люди, які йдуть проти апатичного варіанту “ой, та нас ніхто не почує” та “ой, ми нічого не змінимо”.  Натомість вони готові навчатися та досліджувати цю роль в суспільстві», — зазначає Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons