20.02.2024

«Це не є просто свавілля певних виконавців, хтось віддавав наказ», – Володимир Яворський в ефірі Radio NV про розстріл військовополонених в Авдіївці

Програмний директор Центру громадянських свобод Володимир Яворський на Radio NV розповів про те, чи реально знайти виконавців і організаторів розстрілу військовополонених в Авдіївці, чому це дуже важливо зробити, навіщо росіяни опублікували це відео і яка мета цієї спецоперації.

Нагадаємо, кілька днів тому У мережі з’явилося відео імовірно розстрілу шістьох беззбройних українських військових в Авдіївці на позиції «Зеніт». Тоді за рішенням командувача Таврійського напрямку Тарнавського відвести війська під час виходу з позицій, кілька військовослужбовців потрапили в полон. Трьох загиблих впізнали рідні, загибель ще двох військовослужбовців підтвердили у бригаді, щодо шостого – інформація з’ясовується. Розслідування обставин ймовірного злочину в Авдіївці почало СБУ – за статтею «порушення законів та звичаїв війни». Ще двох українських військовополонених розстріляли у смузі відповідальності оперативно-стратегічного угропування військ «Хортиця». 

«Зараз можна спробувати ідентифікувати осіб на відео, однак всі деталі все одно незрозумілі. Робити 100% висновків на сьогодні не можна. Але можна дізнатися, хто штурмував ці позиції з російського боку. До того ж люди потрапляють в полон, і в майбутньому можна отримати свідків цих подій. Тому що хтось віддавав наказ, хтось це робив, це не є просто свавілля певних виконавців, тому що відео спеціально поширене. Це спланована акція, це спеціально періодично робиться з певними цілями. Це можна розслідувати, але складно. 

Вони впевнені у своїй безкарності, а практика поширення таких відео існує з чеченських війн. Воно має декілька прямих цілей. Перше – деморалізувати суспільство та військових. Друге – викликати агресію з боку українських військових, щоб вони робили щось подібне, це відповідно буде шкодити Україні. Тому що в результаті росіяни не будуть потрапляти в полон і нам не буде кого обмінювати на українських солдат. Плюс, якщо це будуть робити наші військові, це поширюватиметься у західних ЗМІ, а це буде зменшувати нашу підтримку. Це провокація», – пояснює Володимир.

Послухати подкаст повністю можна за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons