21.09.2023

«Це не може бути людина з паралельної реальності», — Володимир Яворський про посаду військового омбудсмена

В Україні хочуть створити посаду військового омбудсмена, цю ініціативу підтримав і президент України Володимир Зеленський. Правозахисники, зокрема експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський, вважають, що дійсно — система надання військовослужбовцям правової допомоги потребує змін.

«Зараз є проблема комунікації військових частин з міністерством оборони та безпосередньо міністром. Над військовими не може бути стороннього контролю в умовах війни, бо це доступ до державної таємниці, до обмеженої інформації. Це не може бути людина з паралельної реальності, оскільки вона не матиме повного доступу до розв’язання проблем», — впевнений Володимир Яворський, який також зазначає, що посаду військового омбудсмена необхідно запровадити безпосередньо в самому міністерстві оборони.

Правозахисник наголошує, що створити справді незалежну інституцію з нагляду за дотриманням прав людини неможливо без змін до конституції, але в умовах війни основний закон змінений бути не може. Яворський нагадав, що правозахисники закликали владу створити незалежного військового омбудсмена з внесенням змін до конституції ще у 2016 році. Але політики такі заклики тоді проігнорували. У 2019 році депутати з фракції «Слуга народу» швидко написали та проголосували законопроєкт про запровадження військового омбудсмена разом з іншими омбудсменами з різних сфер. Однак тоді ж Конституційний суд визнав цей законопроєкт таким, що суперечить основному закону.

Назад
Попередня Наступна
buttons