24.07.2023

«Час для нас конвертується в численні смерті», — Олександра Матвійчук на Безпековому форумі в Аспені

В Колорадо 18-21 липня пройшов 14-ий щорічний Аспенський безпековий форум (Aspen Security Forum), який збирає представників американського експертного середовища та українського громадянського суспільства, щоб обговорити перспективи України у чинній війні, український контрнаступ і безперечний факт — нашу перемогу. Серед спікерів події зокрема голова Ценрту громадянських свобод Олександра Матвійчук.

З промовою на події виступив зокрема президент України Володимир Зеленський. Він зазначив, що ми крок за кроком деокуповуємо свої території та подякував партнерам зі США та Європи за допомогу: «Через те, що ми розпочали трішки пізніше, можна сказати, що часу для Росії, щоби вщент замінувати нашу землю та побудувати кілька ліній оборони, було більше, ніж потрібно. Тому був уповільнений початок контрнаступальних дій — ми не хотіли втратити наших людей, а військові не хотіли втрачати техніку. На сьогодні ми наближаємося до того моменту, коли ці дії можуть стати трішки швидшими. Ми проходимо деякі рубежі замінованості».

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван висловився щодо навчання українських льотчиків на винищувачах F-16: «Я не можу дати точну дату, але можу вам сказати, що це питання тижнів, а не місяців, і це тому, що ми не просто довільно чекаємо, коли почнеться серпень. А тому, що щодня люди в Пентагоні встають, йдуть на роботу, доповідають міністру оборони й мені, як вирішується це дуже складне завдання — швидке навчання пілотів на F-16, щоб їх перевести та ввести у бій».

«Коли почалась повномасштабна війна, демократичні країни вирішили допомогти Україні не програти. І Україна отримує різноманітну зброю, щоб мати можливість захищатися. Проти Росії були введені серйозні санкції. І ми надзвичайно вдячні. Українці завжди будуть пам’ятати всі демократичні країни, які з нами в цей драматичний час нашої історії. Але давайте змінимо цей наратив на інший. Давайте допоможемо Україні швидко перемогти. Існує величезна різниця між “Давайте допоможемо Україні не зазнати краху” і “Давайте допоможемо Україні швидко перемогти”. Вона вимірюється в постачаннях зброю, у швидкості рішень і рівні санкцій. Проблема полягає в тому, що у нас немає часу. Час для нас конвертується в численні смерті на фронті, численні смерті на окупованих територіях, численні смерті в тилу. Росія програє. Це неминуче. Радянський Союз розвалився, незалежно від того, чи ми були готові до його розпаду. Це сталося. Росія програє, тому що Путін намагається повернутися до минулого. Проти нього майбутнє. Найкраще зараз — розробити спільне бачення та бути готовими до цього майбутнього», — у своїй промові зазначає Олександра Матвійчук.

Відео з третього дня форуму, де виступала голова Центру громадянських свобод:

Назад
Попередня Наступна
buttons