22.08.2018

#BringHerBack – вимагаємо повернути Людмилу Козловську в ЄС!

Підписати петицію

 



Авторитарна влада порушує принцип верховенства закону та демократії в державах-членах ЄС. Не дозволимо їм чинити так само з принципами Європейського союзу і положеннями Шенгенської угоди!

У зв’язку зі скандальним застосуванням положень Шенгенської угоди владою Польщі як інструменту переслідування іноземних громадян і членів їхніх сімей, ми звертаємося до всіх політиків Європейського союзу з проханням висловити свою тверду солідарність і протест щодо цього несправедливого заходу.

Ми вимагаємо надати Людмилі Козловській можливість безперешкодного повернення в свій дім в Європейському союзі, бажано у вигляді надання їй громадянства країни ЄС. Це дозволить їй возз’єднатися зі своєю родиною в Польщі і продовжувати діяльність очолюваної нею Фундації, що спрямована на захист прав людини на території ЄС, не боячись чергової депортації.

Шенгенська угода змінила обличчя Європи. Подорож з однієї європейської країни в іншу ніколи не була такою простою, як після набрання нею чинності. Прикордонні переходи зникли, туризм і економіка стали стрімко розвиватися, а життя мільйонів громадян стало простішим.

На жаль, польський уряд прийняв рішення щодо використання даної угоди для політичних переслідувань. Без зазначення будь-яких підстав, без висунення будь-яких звинувачень, без рішення незалежного суду, без надання можливості відповідної апеляції, незалежно від особистого і сімейного стану, уряд «ПіС» використовує можливості Шенгенської угоди для депортації іноземних громадян з незручними для себе поглядами. Так, як влада поставилася до громадянки України, громадської активістки Людмили Козловської, як правило ставляться до злочинців, шпигунів або осіб, яких підозрюють у тероризмі.

Людмила проживає в Польщі уже впродовж 10 років, вона заміжня за польським громадянином впродовж 5 років. Вона ніколи не порушувала закон і не становила загрози  громадській безпеці Польщі. Проблеми Людмили почалися після того, як її чоловік, активіст Бартош Крамек, почав критикувати ПіС в соціальних мережах і брати участь в протестах проти спроб обмеження незалежності судової влади в Польщі.

За результатами численних перевірок, проведених в Фундації «Відкритий Діалог», яка виступає на захист прав людини в пострадянських країнах, не було виявлено ніяких порушень, правоохоронні органи не наважилися висунути жодних звинувачень і суд обгрунтовано відхилив позов про призначення державного управителя в Фундації

Отже, польська влада вдалася до більш радикальних засобів репресій в вигляді реєстрації в системі ШІС, що призводить до негайного видворення з Шенгенської зони. Способи та обставини, в яких виконувалася ця процедура, викликають серйозне занепокоєння у зв’язку з порушенням договірних зобов’язань з боку Польщі.

Ми закликаємо політиків і уряди держав-членів ЄС вжити заходів щодо припинення подальшого зловживання владою з використанням положень Шенгенської угоди – привілею, наданого нам Європейським союзом, для політичних переслідувань. Європа не може допустити виникнення такого небезпечного прецеденту. Ми зобов’язані захищати фундаментальні цінності, на яких базується Європейський союз, такі як свобода, демократія і верховенство закону, а також всіх тих, у кого є сміливість для їх захисту.

#BringHerBack – давайте доб’ємося повернення Людмили в ЄС!

Назад
Попередня Наступна
buttons