14.06.2024

Апеляційний суд ухвалив рішення у справі Богдана Львова. Звіт з фінального засідання від моніторів ОЗОНу

У середу, 12 червня, у Шостому апеляційному адміністративному суді продовжили розгляд апеляційної скарги Верховного Суду щодо поновлення Богдана Львова на посаді судді.

  • Справу слухала колегія суддів у складі: Кучма А.Ю. (головуючий), Аліменко В.О., Бєлова Л.В.
  • Позивач: Богдан Львов.
  • Представник позивача: Олександр Дульський.
  • Представник відповідача – Верховного суду: Катерина Гаврильченко.
  • Представники 3-ї особи — СБУ: Олексій Захаров, Анастасія Пучкова.

Засідання було заплановане на 11:30, але розпочалося о 11:45. Онлайн-трансляція засідання відбувалася за допомогою системи «Електронний суд».

Вранці до суду надійшло клопотання від СБУ про приєднання до справи affidavit (нотаріально засвідчених тверджень), підписаних Дмитром Гадомським. У цьому листі Гадомський підтверджував автентичність копії договору дарування Богданом Львовом у 2012-му році частки московської квартири своїй дружині.

Адвокат Дульський також отримав лист з доказами й клопотанням 12 червня вранці та підготував два клопотання про визнання доказів недоречними й виступив проти долучення доказів. Він аргументував свою позицію неправильним оформленням документів, де був відсутній підпис нотаріуса.

Представниця Верховного суду Гаврильченко не заперечувала проти долучення афідевіту. 

О 12:00 колегія суддів вирішила долучити лист до справи, оцінка йому буде надана в нарадчій кімнаті. 

Головуючий суддя наголосив, що в цьому судовому процесі не досліджується громадянство Львова. 

О 12:05  суд перейшов до вивчення доданих на попередньому засіданні матеріалів – відеоінтервʼю проєкту «Схеми» з Богданом Львовом, де його запитали щодо дарування дружини частки квартири у Москві. В інтервʼю Львов не заперечував, що мав частку квартири у Москві. 

Після перегляду відео суд перейшов до дослідження договору дарування ¼ частини квартири від 7 червня 2012 року, де зазначено дані про громадянина РФ Львова, громадянку РФ Львову, є підписи сторін. Суд звернув увагу, що це є ксерокопією, а не документом та запитав, чи сторони хочуть надати пояснення щодо цих ксерокопій.

О 12:07 представник СБУ Захаров сказав, що ці ксерокопії підтверджують інформацію, яку отримала СБУ про Львова, і яку він сам надав суду, у своєму суддівському досьє. Захаров навів дані із довідки НАБУ, яка є у матеріалах справи, про відвідування Львовим Москви. Періоди відвідування ним Москви збігаються із датами писання заяви на отримання російського громадянства, отримання російського паспорта та договору щодо дарування частки квартири. Представник СБУ висловив позицію, що за сукупністю обставин немає підстав не довіряти копії договору про дарування частини квартири. 

О 12:13 суд дав слово стороні позивача – Львову. Львов повідомив, що такого договору не підписував, а Гадомський такого договору не бачив. Львов підтвердив, що мав родичів у Москві, але сказав, що після 2013 року не відвідував Росію. Також у своїх поясненнях Львов звернув увагу на термін дії паспорта, який зазначений у договорі та був опублікований журналістами – це до 9.12.1998. Львов також посилався на результати проходження ним поліграфа ГУР. 

Суддя уточнив у Львова, чи має він документи, які підтверджують сплату мита за відчуження частки квартири (для громадян України ставка значно вища), на що Львов відповів, що немає, бо «ці документи не мали для мене ніякої цінності».

Після цього виступив також адвокат, який звернув увагу на обрізаний рядок фото паспорта РФ Львова, де був відсутній рядок про закінчення терміну дії паспорта 9.12.1998. 

Богдан Львов на питання суду повідомив, що він отримав частку квартири у той час, коли навчався у Москві. Сімʼя жінки Львова отримала квартиру у процесі приватизації. Львов також сказав, що відчужував частку квартири з українським паспортом. 

Після Львова, представник СБУ сказав, що Львов міг отримати право власності на квартиру з російським паспортом, і відчужити теж, оскільки інакше державна система не змогла б ідентифікувати, що це та сама особа. 

О 12:34 суд оголосив перерву на 30 хв (до 13:04).

О 13:27 суд продовжив засідання, перейшли до дослідження матеріалів справи – 9 томів. 

Сторона позивача заявила, що не має потреби у дослідженні більш глибоко якихось доказів і матеріалів. Представниця Верховодного суду сказала — не має потреби у дослідженні більш глибоко якихось доказів і матеріалів. Представник СБУ звернув увагу на матеріали справи, де зокрема йдеться, що результати поліграфа не можуть бути доказами. 

О 13:21 завершилося дослідження матеріалів справи. Суд перейшов до дебатів. 

Представниця ВС у своєму виступі звернула увагу на пояснення дій ВС та чому було прийняте рішення відрахувати та звільнити Львова. Верховний суд просить скасувати рішення суду першої інстанції та відмовити у задоволенні позову Львова.

Адвокат Львова заявив, що апеляційну скаргу треба лишати без задоволення, а рішення першої інстанції лишати без змін. Львов підтримав позицію свого адвоката — лишити без змін рішення суду першої інстанції, апеляцію не задовольняти.

Представник СБУ вимагав задовольнити апеляційну скаргу, скасувати рішення першої інстанції та відмовити у задоволенні позову Львова. 

О 14:07 суд відправився  до нарадчої кімнати й анонсував, що рішення буде орієнтовно о 15:30. 

О 15:38 колегія суддів постановила:

  • частково задовольнити апеляційну скаргу Верховного суду на рішення суду першої інстанції – Київського окружного адміністративного суду – від 10 січня 2024 року;
  • рішення Київського окружного адміністративного суду від 10 січня 2024 року скасувати в частині задоволення позовних вимог Львова Богдана Юрійовича про визнання протиправним і скасування наказу голови Верховного суду від 4 жовтня 2022 року про відрахування судді Львова зі штату Верховного суду, зобов’язання ВС зарахувати суддю Львова Богдана Юрійовича до штату Верховного суду в Касаційній господарський суд з 5 жовтня 2022 року;
  • у позові Богдана Львова – відмовити.

Рішення по справі зʼявиться в ЄДРСР протягом 5 днів. 

О 15:40 судове засідання закінчилося.

Засідання моніторила координаторка ОЗОНу Іванна Мальчевська.

ОЗОН — ініціатива Центру громадянських свобод, яка здійснює громадський контроль за діяльністю правоохоронних органів, судів, місцевого самоврядування у різних регіонах України. Ініціатива об’єднує різних людей незалежно від наявності юридичних знань чи спеціального досвіду. 

Назад
Попередня Наступна
buttons