27.09.2024

Анти-ЛГБТІК+ закони, ухвалені парламентом Грузії: загроза для прав людини та євроінтеграції

У Грузії ухвалили пакет «анти-ЛГБТІК+» законів. «За» проголосували 84 депутати здебільшого з провладної партії. Це рішення не лише є наступом на демократію та права людини, а й ставить під загрозу європейське майбутнє Грузії.

17 вересня парламент Грузії ухвалив пакет законів «Про сімейні цінності і захист неповнолітніх». Його внесла керівна партія «Грузинська мрія». Пакет вже встигли охрестити «анти-ЛГБТІК+» законами. Він вносить зміни до 18 чинних законів, зокрема щодо свободи слова і вираження поглядів, а також мовлення.

Поправки включають дискримінаційні обмеження щодо освіти, публічних обговорень і зібрань, пов’язаних із сексуальною орієнтацією та гендерною ідентифікацією. Вони закріплюють негативні стереотипи про ЛГБТІК+ та забороняють юридичне визнання одностатевих пар і трансгендерних людей. Також обмежується доступ до медичного обслуговування, що негативно впливає на боротьбу з ВІЛ/СНІДом у Грузії.

У школах планують заборонити надання інформації, яку можна розцінити як «пропаганду належності до протилежної статі, одностатевих стосунків або інцесту». Медіа, рекламодавці та кінотеатри будуть змушені редагувати контент відповідно до нових вимог закону.

Розгляд і ухвалення пакета «анти-ЛГБТІК+» законопроєктів супроводжували численні протести під парламентом Грузії, опозиційні депутати відмовилися брати участь у голосуванні. Через день після ухвалення скандальних законопроєктів, 18 вересня, у Тбілісі вбили одну з найвідоміших трансгендерних жінок Грузії — 37-річну Кесарію Абрамідзе. 

За даними МВС, розслідується умисне вбивство, скоєне з особливою жорстокістю на ґрунті гендерної ненависті. Правозахисники пов’язують це вбивство з новим «анти-ЛГБТІК+» законодавством, стверджуючи, що його просування сприяло зростанню трансфобії.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель закликав Грузію скасувати нещодавно ухвалене законодавство, яке обмежує права ЛГБТІК+.

«Парламент Грузії схвалив закони про «сімейні цінності й захист неповнолітніх», які підірвуть фундаментальні права людей і посилять дискримінацію і стигматизацію. Закликаю Грузію відкликати цей закон, що ще більше збиває країну зі шляху до ЄС», – написав Жозеп Боррель.

Це вже вдруге за рік парламент Грузії ухвалює антидемократичні. У травні 2024 проголосували за «закон про іноагентів». Через це  лідери Євросоюзу вирішили призупинити процес вступу Грузії до ЄС, а також ухвалили рішення заморозити 30 мільйонів євро, призначених на підтримку країни у сфері оборони. Обидві ініціативи скопійовані з російських тоталітарних законів. 

«Українці як ніхто знають, що таке боротися за свободу. Авторитарний режим має в арсеналі контрольовані поліцію та спецслужбу, репресивні закони та ручні суди. Ми маємо як інструмент людську солідарність. Важливо підтримати людей в Грузії у їхніх прагненнях до демократії. Їхня боротьба — це наша боротьба» — Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод

Назад
Попередня
buttons