24.01.2024

Американська сім’я з українським корінням зібрала кошти для Центру громадянських свобод – на навчання українців правам людини

30 вересня 2022 року виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова відвідала благодійний вечір в Лексінгтоні під назвою «Ukrainian Voices: Present and Past». Його організувала сім’я з українським корінням, яка постійно допомагає нашій країні, а цього разу вирішила напряму підтримати Центр громадянських свобод. В результаті зібрали солідну суму грошей. Як все відбувалося, чому краудфандинг саме для цієї організації і на що підуть ці кошти – читайте далі. 

Лексінгтон, що біля Бостону, дуже важливий історичний регіон в Америці, де розпочалася американська революція за незалежність на той момент колоніальних штатів від Британії. Тому це значущий регіон, так звана Нова Англія. В ньому різноманітна і багата українська діаспора, люди, які в різні часи, до Першої світової зокрема, переселялися на цю територію, але зберегли українське коріння, розуміння своєї ідентичності та називають себе людьми з двома батьківщинами. Вони вже американці, але ніколи не забували про Україну. 

Одна з таких сімей, Гамота, надала свій будинок для проведення особливої події. Це був благодійний вечір-краудфандинг, на якому збиралися гроші саме для роботи Центру громадянських свобод. Його організатор Алекс – один з трьох синів покоління, яке народилося в США. Їхні ж батьки – діти, які виїхали з різних територій України та зустрілися вже там. Ця сім’я в різний спосіб підтримує Україну, зокрема Алекс є засновником некомерційної організації BearWitness, яка в тому числі старається поширити інформацію про воєнні злочини на території нашої держави. Також проведення вечора підтримав American Educational Centre.

Коли обирали напрям, на який залучати кошти, зосередилися на темі, яка для Центру громадянських свобод зараз одна з ключових і яку логічно було б пояснювати американській аудиторії. Навчання правам людини з роз’ясненням, чому, не дивлячись на війну, вони мають бути стандартом і про них потрібно говорити. Саме це стало основною метою краудфандингу.

Для того, щоб зібрати кошти, в чарівному будинку сім’ї Гамота, який за її бажанням був повністю наповнений сучасним українським мистецтвом, проводили незвичайний вечір. На нього можна було купити квиток і вже таким чином вкластися у збори. В його межах подавали українську кухню, українська молода фотографиня Ксенія Лісна надала свої роботи, які виставлялися там, а дві з них розігрувалися на благодійному аукціоні. Відбувся виступ молодого талановитого американського піаніста. Зокрема одна з оперних співачок з українським корінням Віра Сливоцьки у своєму власному аранжуванні виконувала пісні на вірші Лесі Українки

Також проводився аукціон з лотів, які надали різні благодійники та меценати. А як почесні гості на вечорі виступали виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова, також приїздили колеги – лауреати премії від The Clooney Foundation for Justice. 

Під час благодійного вечора вдалося зібрати понад $22 500. Усі зібрані кошти підуть на розвиток освіти і просвіти в сфері прав людини в Україні.





«Моя родина, як і багато інших сімей у США та в усьому світі, допомагає Україні. Для сімей українського походження, як і моя, ідея процвітаючої та вільної України, яка має зайняти законне місце серед міжнародної спільноти, – це те, що ми намагалися підтримати ще до незалежності. З російським вторгненням наша діяльність стала більш нагальною та важливою.

Місія Центру громадянських свобод надихнула мене спробувати якось допомогти. Я вдячний Українському американському навчальному центру Бостона та Вірі Сливоцьки, пов’язаних з ними волонтерів та донорів, які зробили подію настільки успішною. Кожен визнавав важливим значення збору грошей для Центру та підвищення обізнаності про його діяльність перед широкою американською громадою. Зібрані кошти спрямовуватимуться на багаторічну та далекосяжну програму освіти з прав людини. Нашою метою бв не тільки краудфандинг, а й підвищення обізнаності у Бостонській громаді про життя в Україні, щоб зокрема забезпечити допомогу від США.

Подія мала величезний успіх і зібрала значно більше грошей, ніж ми очікували. Аудиторія в більшості складалася з неукраїнських американців. Олександру Романцову привітали з ентузіазмом, уважністю та моральною підтримкою. Центр громадянських свобод та Truth Hounds, лідери яких були на події, визнані присутніми та місцевою владою як герої, якими вони є.

Розбудова освіти у сфері прав людини надзвичайно актуальна для України, особливо зараз. Ця війна створила прецедент, адже росіяни вчиняють масштабну жорстокість, яку Європа не бачила з моменту Другої світової війни. Забезпечення того, що воєнні злочинці будуть притягнути до відповідальності, є частиною будь-якого справедливого і сталого миру. Робота Центру громадянських свобод в галузі прав людини, документуванні воєнних злочинів та виступів за військові трибунали є важливими для України та світу», – розповідає Алекс Гамота.

«Це дуже важлива для нас ініціатива. Ці гроші Центр громадянських свобод буде вкладати в розвиток Київської школи з прав людини. Тому що ми вбачаємо, що особливо в умовах повномасштабного вторгнення і ситуації навкруги, дуже важливо не втратити рамку прав людини та втримати її як моральний орієнтир, який надалі нам потрібен для життя в демократичній країні. В тому числі є ідея зробити особливий просвітницький проєкт з чотирьох лекцій, в якому буде поєднана історія боротьби за незалежність США та сучасна історія боротьби за незалежність України», – зазначає Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons