11.07.2023

Alyona Alyona, Ганна Маляр, Ірма Вітовська: чому варто захищати права людини, особливо у воєнний час?

Центр громадянських свобод запитав 25 лідерів думок про те, що для них є правозахист і чому права людини — понад усе. Серед респондентів свої думки висловили співачка Alyona Alyona, заступниця Міністра оборони України Ганна Маля та акторка театру й кіно Ірма Вітовська.

Alyona Alyona: «Ці постулати (права людини) для всіх людей однакові та мають всіма виконуватися, в тому числі мною. Правозахисники — люди, які мають нам допомагати жити в правовому та рівному суспільстві. Де всі однаково себе поводять по відношенню одне до одного, до держави, до установ, до матеріального, до нематеріального, до духовного, не порушуючи особистісні кордони кожної людини. Права будь-якої людини (як і тварини) не мають порушуватися. Чому важливо їх захищати саме зараз? Тому що суспільство сильно розхитане. Воно нестабільне, часто хтось панікує, часто хтось вважає, що в нього залишився лише один день, і що можна собі дозволити те, чого не мав би дозволяти. І це неправильно. Права людини існують завжди та попри все».

Ганна Маляр: «Однією з ключових переваг і ознак українського війська є цивілізованість — наші вояки демонструють це дотриманням всіх норм міжнародного права і насамперед Женевських конвенцій, скажімо, щодо військовополонених. Україна зараз демонструє найвищий рівень дотримання прав людей. Навіть до ворога ми ставимося з дотриманням прав і повагою до гідності цих людей. Приміром, в Україні створені табори для військовополонених. У нас списки, що йдуть на обмін, відкриті для міжнародних організацій, які беруть участь в цьому процесі. У нас створені всі умови для утримання військовополонених. Щобільше, коли на початку повномасштабного вторгнення ми проривали російську інформаційну блокаду, вийшли на зв’язок з російською організацією «солдатських матерів» — ми повідомляли їхнім жінкам, де знаходяться їхні сини, батьки, чоловіки. І таким чином Україна демонструє, що попри те, що ми у дуже важкій війні, де боронимо свою незалежність, ми залишаємося людяними та цивілізованими».

Ірма Вітовська: «Що для мене є права людини?  Це відчуття власної безпеки, гідності та свободи. Правозахисники ж — люди,  які дбають про те, щоб в цьому світі були гідність, відчуття безпеки та вибору, а також право вільно висловлюватись, рухатись і вирішувати, що робити. Право вільно думати. Особливо зараз, коли йде війна, права людини стають для нас необхідними та вирішальними. В цій площині ми маємо розглядати будь-який вчинок як агресора, так і людини, яка чинить опір».

Назад
Попередня Наступна
buttons