22.07.2014

АКТИВІСТИ ЗАКЛИКАЮТЬ ЄС ЗМІНИТИ “РОСІЙСЬКУ ПОЛІТИКУ”

To EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy

Catherine Ashton

To EU-Eastern Partnership ministerial meeting

ЗВЕРНЕННЯ

Минулого тижня під час акції на захист Надії Савченко українські активісти звернулися до урядів країн Німеччини та Франції, а також до політичного керівництва Європейського Союзу із закликом визнати Російську Федерацію державою-спонсором тероризму. На жаль, нас знову не почули.

Європа не чула нас під час подій Майдану, дезорієнтована відвертою брехнею російських засобів масової інформації, допоки не розстріляли беззбройних людей в самому серці столиці. Європа не здійснювала рішучих кроків, коли почалася військова окупація “Кримнаш”, щоразу повертаючись до вигаданого пропагандою “українського фашизму” і впритул не помічаючи фашизму путінського. А тим часом агресія Російської Федерації вже вийшла на рівень міжнародний та інтерконтинентальний. Гинуть вже не тільки українці – захищаючись на полі бою, утримувані в підвалах захоплених бойовиками будівель та  на вулицях своїх міст від куль та снарядів терористів; гинуть громадяни інших країн, більшість із яких, імовірно, ніколи в житті не чули слова “Донбас”.

Ми розуміємо, що Європейський Союз намагається пройти лезом бритви та будь-якою ціною уникнути політики ізоляції Росії, що може призвести до ще гірших наслідків для Європи та світу. Але такий підхід себе, по-перше, не виправдав, а по-друге, він дедалі більше нагадує “позицію страуса”, а не стратегію зовнішньої політики. Історія переконливо свідчить, що хто її не вчить, той змушений її повторити. Тому нинішня позиція ЄС тільки заохочує Кремль до подальшої агресії щодо необмеженого кола держав з метою відтворення омріяної Путіним Російської Імперії.

У цій складній ситуації потрібно принаймні подивитися правді в очі. Наприклад, в очі рідних тих людей, які щодня гинуть на Сході України, – як військових, так і цивільних.

І почати називати речі своїми іменами.

Ми, представники громадянського суспільства України, звертаємо до Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу напередодні засідання 22 липня, із наступними закликами:

1. З огляду на драматичну історію зі збитим МН17, а також зважаючи на наявні докази підтримки проросійських бойовиків на Сході України Російською Федерацією, у зв’язку з випадками міжнародного кіднеппінгу льотчиці Надії Савченко, українського режисера Олега Сенцова та інших громадян України, здійснених Російською Федерацією, закликаємо визнати Російську Федерацію країною, що підтримує міжнародний тероризм та співпрацює з терористичними організаціями на Сході України.

2. Докорінним чином переглянути політику щодо Російської Федерації та, відповідно, до України, яка має бути в особливому фокусі уваги ЄС. Ми не наважуємося пропонувати простих та готових рецептів, бо ми їх просто не маємо. Ми говоримо про потребу загальноєвропейського брейнсторму із залученням ключових інтелектуалів, у тому числі, східноєвропейський, зокрема, українських, та вироблення нової європейської політики щодо Росії.

3. У рамках “нової української політики” Європейського Союзу надавати Україні системну та всеосяжну підтримку – в тому числі, військову. Адже зараз вирішується питання не суто долі України. Зараз в Україні вирішується питання майбутнього всієї Європи.

4. Відмовитися від військової співпраці з Російською Федерацією та на загальноєвропейському рівні засудити продаж Францією авіаносців “Містраль” Російській Федерації та інших подібних “оборудок”.

22.07.2014

З повагою,

Центр Громадянських Свобод

ініціатива Євромайдан SOS

Назад
Попередня Наступна
buttons