14.12.2023

У Брюсселі пройшла виставка малюнків українських митців. Центр громадянських свобод став співорганізатором

7 грудня у Брюсселі пройшла виставка «Реконструкція дитинства» в межах проєкту «Українське мистецтво в Італії/Українське мистецтво в ЄС», де презентувалися роботи на актуальні для України теми 33 українських митців – серед них молодь і діти. Організаторами виставки виступили асоціації VITAWORLD та VITAUKR, а також Центр громадянських свобод.

Мета виставки – розповісти через мистецькі роботи про злочини війни в Україні та зневагу до прав людей. Особлива увага приділялася дітям та молоді, адже війна залишає темний слід у дитинстві та підлітковому віці.

33 сучасних митці надали 66 робіт. Теми малюнків стосуються сучасних подій в Україні, торкаються історії війни та повномасштабного російського вторгнення, прославляють красу та унікальність країни: дитинство, Маріуполь, Буча, Ірпінь, Харків, Херсон, національний код, культурна стійкість, військова історія, Україна – вільна земля.

Після масштабного російського вторгнення в Україну асоціації VITAWORLD та VITAUKR у співпраці з організаціями Let’s Do It Italy та Let’s Do It Ukraine за перші 2 місяці привезли з Італії понад 400 тонн гуманітарної допомоги. Коли потік вщух, організовуючи репатріацію італійських творів мистецтва з Києва, деякі українські художники виявили бажання виставити свої роботи в Європі, далеко від загрози війни. Так у квітні 2022 року до Італії привезли колекцію з понад 390 творів сучасного українського мистецтва. На сьогодні організовано понад 15 виставок в Італії та інших країнах.

Назад
Попередня Наступна
buttons