21.03.2024

Огляд фільмів до Міжнародного дня боротьби з расовою дискримінацією. 10 стрічок, що розкривають складні аспекти расової дискримінації

Цей матеріал створено у межах співпраці Центру громадянських свою та медіа «Сенсор».

За рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1966 року, щороку 21 березня відзначається Міжнародний день боротьби з расовою дискримінацією. У цей самий день 1960 року поліція відкрила  вогонь та вбила 69 людей, що брали участь у мирній демонстрації проти законів щодо прийняття апартеїду в місті Шарпевіль, що в Південній Африці. 

В умовах війни Росії проти України із проявами расової дискримінації зараз стикаються й українці. Так, у щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за 2022 рік зазначається, що 17 березня 2022 року Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації висловив занепокоєння стосовно повідомлень про ксенофобію та расизм, що спостерігаються у стосунках з мігрантами та біженцями, які рятуються від конфлікту. Дослідження показало, що дискримінація виявляється у всіх аспектах життя: від освіти до ринку праці та житла. Найвищий рівень дискримінації зафіксовано в Австрії та Німеччині, де ультраправі партії набирають популярність. За останні п’ять років у Австрії та Німеччині троє з чотирьох опитаних відчули на собі дискримінацію.

З нагоди Міжнародного дня боротьби з расовою дискримінацією, ми пропонуємо звернутись до кінофільмів, що найкраще розкривають складні аспекти цієї проблеми та надихають до дій. У світі кіно існує чимало прикладів демонстрації важливості боротьби за рівність. 

«Приховані фігури» (Hidden Figures), режисер — Тед Мелфі, 2016

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 93% «свіжості» на основі 314 рецензій, рейтинг на IMDb — 7.8/10.

«Приховані фігури» — американський драматичний фільм, знятий за однойменною книгою Марго Лі Шеттерлі на основі реальних подій. 

Це захоплива історія про сміливих жінок, що змінюють світ. У центрі подій — Кетрін, Дороті та Мері, три афроамериканські жінки, які денно й ночно віддані науці, допомагаючи НАСА. Запрошені на роботу в Ленглі, жінки не просто здійснюють розрахунки — вони вирішують долю людини, що має підкорити небесні висоти. Попри те, що вони чудово справляються зі всіма завданнями, жінки стикаються з проявами расової та гендерної дискримінації.  

«Зелена книга» (Green Book), режисер — Пітер Фарреллі, 2018

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 77% «свіжості» на основі 363 рецензій, рейтинг на IMDb — 8.2/10.

Фільм розповідає реальну історію непростої подорожі відомого джазового піаніста Дона Ширлі та його водія Тоні.

Поки американський шибайголова Тоні Ліп шукає нову роботу, його запрошує на співбесіду доктор Дон Ширлі — афроамериканський піаніст, якому потрібен водій для концертного туру півднем США тривалістю вісім тижнів. Головні герої укладають угоду, згідно з якою Тоні отримає свою повну винагороду, якщо Дон вчасно прибуде на всі заплановані виступи. Попри їхні відмінності, разом вони вирушають у подорож через провінційний південь США, користуючись «Зеленою книгою негритянського автомобіліста» Віктора Г’юґо Ґріна, у якій міститься перелік безпечних місць для афроамериканців. Ця подорож стане для них відкриттям, де герої побачать багато нового і спільно переживуть численні виклики та пригоди. 

Світова прем’єра фільму відбулася 11 вересня 2018 року на 43-му Міжнародному кінофестивалі у Торонто, де стрічка отримала головний приз «Народний вибір» за найкращий фільм. У січні 2019 року фільм номінували на 91-шу премію «Оскар» в 5 категоріях. Вона отримала нагороду «за найкращий фільм року». 

«Маршалл» (Marshall), режисер — Реджинальд Гадлін, 2017

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 81% «свіжості» на основі 149 рецензій, рейтинг на IMDb  — 7.3/10.

«Маршалл» — американський біографічний драматичний фільм. Стрічка розповідає про реальну справу з юридичної кар’єри Тергуда Маршалла, майбутнього першого афроамериканця-судді Верховного суду США. 

Відповідно до сюжету, у квітні 1941 року Тергуд Маршалл, відомий адвокат Національної асоціації сприяння прогресу кольорового населення, подорожує по країні, стоячи на захисті тих, кого несправедливо звинувачують у злочинах через расові упередження. Повернувшись до свого офісу в Нью-Йорку, юрист отримує резонансну справу: захищати Джозефа Спелла — водія, якого його біла роботодавиця Елеонора Струбінг звинувачує у зґвалтуванні та замахові на вбивство. Головний герой ухвалює рішення обʼєднати зусилля з адвокатом-євреєм, внаслідок чого чоловіки стають на захист прав людини в епоху расової дискримінації.

«Банкір» (The Banker), режисер — Джордж Нолфі, 2020 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 79% «свіжості» на основі 77 рецензій, рейтинг на IMDb  — 7.3/10.

«Банкір» — американський драматичний фільм. Історія розповідає про Джо Морріса (Джексон) та Бернарда С. Гарретта-старшого (Макі), двох перших афроамериканських банкірів у США. 

Через расові упередження головні герої стикаються зі  серйозними труднощами у пошуку потенційних клієнтів. Для подолання перешкод вони обʼєднуються з білим партнером, що стає обличчям їхньої компанії. Попри те, що справи йдуть угору, разом з успіхом виникають і неприємності, адже їхня схема заробітку потрапляє під загрозу викриття.

«Судити по совісті» (Just Mercy), режисер — Дестін Деніел Креттон, 2019 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 81% «свіжості» на основі 124 рецензій, рейтинг на IMDb — 7.6/10.

«Судити по совісті» — американський юридичний драматичний фільм, який розповідає реальну історію Волтера Мак-Мілліана, який за допомогою молодого адвоката Браяна Стівенсона бореться за оскарження свого звинувачення у вбивстві.

Заснований на однойменних мемуарах, написаних Стівенсоном, фільм захоплює глядача і розкриває важливі питання справедливості та людської совісті.

«Прислуга» (The Help), режисер — Тейт Тейлор, 2011 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 76% «свіжості» на основі 202 рецензій, рейтинг на IMDb — 8.1/10.

Євгенія Фелан, яку всі кличуть просто Скітер, виросла під наглядом чорношкірих служниць. Повернувшись після навчання додому, головна героїня помічає, що її улюблена нянька зникла. На той момент між білими й чорними ще існує сегрегація, і мало хто зі знайомих Скітер звертає увагу на кольорових служниць. З великою хоробрістю та обдарованістю у літературі головна героїня стрічки вирішує написати книгу про життя служниць, які віддають життя вихованню білих дітей. Вона стає однією з перших, хто крокує вперед, вкладаючи камінь у фундамент великих змін — справедливості та рівноправ’я для всіх.

«Ненависть, яку ви породжуєте» (The Hate U Give), режисер — Джордж Тілман молодший, 2018 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 97% «свіжості» на основі 225 рецензій, рейтинг на IMDb — 7.5/10.

Фільм розповідає історію Старр Картер — шістнадцятирічної дівчини, яка живе в бідному чорношкірому районі, але навчається у переважно білій приватній школі. Після трагічної втрати свого найкращого друга дитинства від рук поліціянта, Халіла, вона опиняється у вирі розриву між тиском своєї спільноти та очікуваннями шкільного оточення. Намагаючись домогтися справедливості за вбивство Халіла, вона стикається зі системним расизмом та нерівністю, які переплелися у її власному та життях тих, кого вона знає.

«42», режисер — Брайан Гелгеланд, 2013 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 81% «свіжості» на основі 197 рецензій, рейтинг на IMDb — 7.5/10.

«42» — американський спортивний фільм про бейсболіста Джекі Робінсона, першого темношкірого спортсмена, який грав у Головній бейсбольній лізі. 

У 1945 році власник команди «Бруклін Доджерс» Бранч Рікі повідомляє спортивному журналісту Венделлу Сміту про своє рішення вперше залучити чорношкірого гравця до свого складу. Вибір падає на Джекі Робінсона з «Канзас-Сіті Монархс». Після низки успішних виступів у першому сезоні в Montreal Royals він доєднується до «Доджерс». Хоча спочатку його переслідують товариші по команді та інші гравці, Робінсон допомагає команді виграти чемпіонат Національної ліги 1947 року.

«Дворецький» (The Butler), режисер — Лі Деніелс, 2013

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 72% «свіжості» на основі 201 рецензії, рейтинг на IMDb — 7.2/10.

«Дворецький» — це історична драма. На перших хвилинах стрічки головний герой Сесіл Гейнс, перебуваючи в очікуванні зустрічі із щойно обраним президентом США Бараком Обамою, поринує у спогади про своє життя.

Сесіл народився та виріс на бавовняній плантації у Мейконі, штат Джорджія. Власник плантації скривдив його матір та вбив батька, який намагався її захистити, коли головному герою було всього сім років. Сесіла взяв до себе доглядач маєтку, який навчив його бути слугою. Молодий хлопець, позбавлений батьківського піклування, дізнається про складність науки служіння іншим, залишаючись невидимою тінню і не маючи надії на рівні можливості серед своїх колег, яким пощастило народитися білими в білій країні.

«Лавінг» (Loving), режисер — Джефф Ніколс, 2016 

Рейтинг на Rotten Tomatoes — 88% «свіжості» на основі 295 рецензій, рейтинг на IMDb — 7.0/10.

«Лавінг» — американсько-британський драматичний фільм, що розповідає про подружжя Лавінг, засуджене до тюремного ув’язнення за вступ у міжрасовий шлюб. 

Річард Лавінг — білий будівельник з округу Кароліна, штат Вірджинія, закохується в місцеву чорношкіру жінку і подругу сім’ї Мілдред Джетер. Коли Мілдред дізнається, що вагітна, вони вирішують одружитися. Однак їхня радість згасає, коли вони усвідомлюють, що міжрасовий шлюб порушує закони Вірджинії, спрямовані на боротьбу зі змішуванням рас. 

Подружжя вирушає до Вашингтона, щоб зареєструвати шлюб, а Річард планує побудувати будинок для Мілдред. Невдовзі до цього будинку вриваються помічники шерифа і затримують їх обох, встановивши, що свідоцтво про шлюб є недійсним. Річард та Мілдред опиняються у вʼязниці.

Авторка: Олеся Лелека, студентка Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка, інтернка Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons