29.06.2021

Акція термінової допомоги політв’язню Теймуру Абдуллаєву

Теймур Абдуллаєв – юрист за освітою, тренер тхеквондо і батько п’ятьох дітей з Криму. Разом з братом Узеира тренував молодь у селищі Строганівка у власному спортзалі, що вони самі і побудували.

Вранці 12 жовтня 2016 року до Теймура в будинок увірвалися з обшуком, після чого чоловіка заарештували. Його позбавили волі за зв’язки з ісламською політичною партією Хізб ут-Тахрір, яку Верховний суд Росії в 2003 році визнав терористичною організацією. Хізб ут-Тахрір вільно діє в Україні і в більшості країн світу.

18 червня 2019 року суд в Ростові-на-Дону визнав Теймура Абдуллаєва винним за частиною 1-ю статті 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації») і засудила його до 17 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Апеляційна інстанція в грудні 2019 року пом’якшили вирок на півроку. Після цього Абдуллаєва етапували відбувати покарання в російську виправну колонію №2 в місті Славута Республіки Башкортостан.

Після прибуття в колонію оперативники відразу запропонували Теймуру Абдулаєву відмовитися від своїх релігійних поглядів і почати «співпрацювати» з спецслужбами. Після того, як він не погодився на запропоновані умови, Абдуллаєва регулярно відправляли до штрафного ізолятору за такі порушення режиму, як «не так привітався зі співробітником», «не так заправив ліжко», «перемовлявся з іншими засудженими».

Що таке камера в ШІЗО? Це маленьке холодне і сире приміщення з бетонною підлогою і нарами, що співробітники колонії щоранку пристібають до стіни і не опускають до ночі. Засудженого будять російським гімном з колонки, після чого йому не можна спати на стільці або за столом, він зобов’язаний сидіти рівно або стояти. При цьому людину цілодобово знімає відеокамера.

Теймур Абдуллаєв перехворів на коронавірус і пережив гіпертонічний криз, але медики з колонії не побачили причини перевести його зі штрафного ізолятора. Захист припускає, що мета адміністрації колонії – перевести Абдуллаєва в ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу). Це найсуворіший вид ізоляції злісних порушників порядку від інших засуджених.

Справа Теймура Абдуллаєва знаходиться на постійному контролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової. 18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, зокрема Абдуллаєва. Правозахисний центр «Меморіал» визнав його політичним в’язнем.Ми закликаємо всіх небайдужих людей взяти участь в акції на підтримку Теймура! Для цього можна зробити два простих кроки:

1. Завантажити, роздрукувати і сфотографуватися з плакатом на підтримку Абдуллаєва: https://drive.google.com/…/1p5b5LS5XYAfdbkO…
Викласти фото в соцмережах із хештегом #PrisonersVoice

2. Надіслати складену юристами скаргу у ФСВП з вимогою припинити порушення прав ув’язненого Абдуллаєва.
Скарга може бути відправлена в електронному вигляді.
Текст скарги: https://docs.google.com/…/1GTMKvVHfMdxD96RJz54…/edit…

Сайт для подачі скарги: https://cutt.ly/OmoWKeo

Свободу Теймуру Абдулаєву!

Назад
Попередня Наступна
buttons