05.12.2014

РАДА ЄВРОПИ ПРОПОНУЄ УКРАЇНІ СТВОРИТИ ЕКСПЕРТНУ ГРУПУ ДЛЯ НАГЛЯДУ ЗА РОЗСЛІДУВАННЯМ НАСИЛЬСТВА ПІД ЧАС ЄВРОМАЙДАНІВ

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував створити експертну групу для нагляду за розслідуванням випадків застосування насильства під час Євромайданів. Це рішення стало наслідком візиту єврочиновника до України, зокрема, зустрічі з правозахисниками, що входять до Міжнародної групи щодо ситуації в Україні, а також із родичами постраждалих учасників акцій. Ця зустріч відбулася сьогодні, 5 грудня, в першій половині дня.

У своїй заяві генсек Ради Європи пропонує, щоб до складу експертної групи увійшов один представник від опозиції, один – від уряду, а також представник міжнародної спільноти. При цьому, Рада Європи залишає за собою право запропонувати кандидатуру поважного та досвідченого експерта з прав людини.

«Необхідною умовою будь-якого політичного рішення має бути ретельне і прозоре розслідування актів насильства в минулі суботу та неділю. Якщо правда не буде віднайдена, ці події залишать відкриту рану в українському суспільстві, – йдеться в заяві Т.Ягланда. – Розслідування та його результати повинні бути прийняті всіма зацікавленими сторонами… Прозорість і прийняття цього розслідування буде першим кроком до відновлення довіри в Україні».

Зауважимо, що напередодні, 4 грудня відбулася прес-конференція за підсумками зустрічей Т.Ягланда з українською владою та опозицією. Під час цієї зустрічі кілька разів прозвучало прохання (зокрема, воно було озвучене співачкою Русланою Лижичко), аби Рада Європи звернулася до української влади з пропозицією запросити до нашої країни міжнародну місію спостерігачів для моніторингу ситуації під час акцій протесту та судових процесів над учасниками акцій. На ці репліки пан Ягланд реагував доволі сухо та не дав жодної конкретної відповіді щодо перспектив втілення такого прохання. Утім, як випливає із сьогоднішньої заяви генсека, він таки змінив свою думку. І правозахисники пов’язують цей поворот саме із зустріччю єврочиновника з родичами жертв подій на Банковій 1 грудня та експертами з прав людини.

«Це прямий результат роботи Міжнародної групи правозахисників щодо ситуації в Україні та групи ЄвромайданSOS, – коментує Дмитро МАКАРОВ, представник згаданої Міжнародної групи. – Я дуже сподіваюся, що українська влада поставиться до пропозиції генерального секретаря Ради Європи схвально та конструктивно. Водночас, хочу наголосити, що завдання міністрів, які з’їхалися до Києва на Міністерську конференцію ОБСЄ, – наполягати в своєму спілкуванні з українським урядом на необхідності реалізації висловленої Радою Європи рекомендації», – вважає правозахисник.

Назад
Попередня Наступна
buttons