11.10.2024

Нобелівську премію миру у 2024 році отримала організація, як бореться проти використання ядерної зброї

Норвезький Нобелівський комітет присудив Нобелівську премію миру 2024 року японській організації Nihon Hidankyo. Цей масовий рух людей, які пережили ядерні бомбардування Хіросіми та Нагасакі (відомі також як Хібакуся), отримав премію за свої зусилля у створенні світу без ядерної зброї та за демонстрацію — через свідчення свідків — того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати. У 2024 році на здобуття премії було висунуто 286 кандидатів, серед яких 197 фізичних осіб та 89 організацій.

Рух «Хібакуся» виник у 1945 році як відповідь на ядерні бомбардування. Його члени невтомно працювали над тим, щоб підвищити обізнаність про катастрофічні гуманітарні наслідки використання ядерної зброї. Поступово склалася потужна міжнародна норма, яка таврує використання ядерної зброї як морально неприйнятне. Ця норма стала відомою як «ядерне табу».

Норвезький Нобелівський комітет відзначив: за майже 80 років жодну ядерну зброю не використали у жодній з воєн. «Надзвичайні зусилля Nihon Hidankyo та інших представників «Хібакуся» значною мірою сприяли утвердженню «ядерного табу». Тому викликає занепокоєння те, що сьогодні це табу проти використання ядерної зброї — під загрозою. Чинні ядерні держави модернізовують і вдосконалюють свої арсенали; нові країни, здається, можуть оголосити себе ядерними державами і з’являються погрози використання ядерної зброї у війнах, що тривають. У цей момент історії людства варто нагадати собі, що таке ядерна зброя: найруйнівніша зброя, яку коли-небудь бачив світ», — йдеться у релізі Нобелівського комітету.

«Цьогорічне рішення Нобелівського комітету актуалізує дві важливі речі. По-перше, людство вже давно винайшло зброю, яка здатна його знищити. По-друге, авторитарні режими із ядерною зброєю становлять загрозу для існування світу в цілому. Росія розпочала повномасштабне вторгнення, щоб окупувати та знищити Україну. Путін використовує «ядерний шантаж», щоб залякати світ та зменшити підтримку України. Якщо Путіну це вдасться, то ми побачимо збільшення кількості ядерних держав вже у найближчому майбутньому. Якщо Путін залишиться безкарним і цей приклад надихне інші авторитарні режими, то ми будемо жити у світі, небезпечному для всіх без винятку», — коментує рішення Нобелівського комітету Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, який отримав Нобелівську премію миру у 2022 році.

Назад
Попередня Наступна
buttons