09.08.2024

Центр громадянських свобод закликає світових лідерів зробити все можливе для звільнення правозахисників та журналістів, ув’язнених у Білорусі

Рівно чотири роки тому в Білорусі відбулися «вибори», які не визнав весь цивілізований світ. За ними слідували протести тих, хто підняв голос на захист демократії. І безліч з них опинилися за ґратами та отримали необґрунтовані кримінальні покарання за вираження своєї позиції або професійну діяльність.

За даними Правозахисного центру «Вясна», сьогодні в Білорусі налічується щонайменше 1394 політичних в’язнів. Доля багатьох з них залишається невідомою через таємні судові процеси.

Голова Правозахисного центру «Вясна» Алєсь Бяляцький відбуває вже своє друге кримінальне покарання за свою правозахисну діяльність. Він став лавреатом Нобелівської премії миру 2022 року за свою багаторічну правозахисну діяльність. Він був затриманий у липні 2021 року і засуджений до 10 років. Процес над ним відбувався з абсолютним нехтування міжнародних стандартів прав людини, а обвинувачення включає здійснення правозахисної діяльності для захисту прав інших. 

Разом з Алєсем за ґратами перебувають ще п’ятеро білоруських правозахисників, а також 37 журналістів, які просто виконували свою роботу, чесно висвітлюючи події президентських виборів. Це журналісти як відомих світових медіа «Радіо Свобода», «Белсат», «Німецька Хвиля», так і національних та місцевих білоруських вільних медіа.

Центр громадянських свобод, лавреат Нобелівської премії миру 2022 року, звертається до керівників країн ЄС, інших демократичних країн Європи, США, Канади, Австралії та Японії із закликом зробити все можливе для звільнення Алєся Бяляцького, а також усіх правозахисників та журналістів, ув’язнених у Білорусі. Увесь текст звернення доступний за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons