23.07.2024

Розгляд апеляцій щодо справи Гандзюк розпочали спочатку. Що це означає та чому важливо стежити за перебігом судових засідань?

Справа Катерини Гандзюк — найгучніша про напад та вбивство громадської активістки в Україні. Злочин скоєний ще у 2018 році, а рішення по справі оголошене через 5 років після. Але слухання триває і дотепер — захист обвинувачених подав апеляції. Група громадського моніторингу ОЗОН від Центру громадянських свобод відвідала чергове засідання в Київському апеляційному суді, де ухвалили рішення про розгляд апеляцій від початку. Розповідаємо, що це означає та чому громадський моніторинг у таких справах важливий.

19 липня Київський апеляційний суд ухвалив рішення у справі Катерини Гандзюк про розгляд апеляцій від початку. У кінці липня 2018 року на херсонську активістку Катерину Гандзюк був скоєний замах – нападник облив жінку сульфатною кислотою. Після цього Катерина три місяці провела у лікарні, де 4 листопада померла. 

Через 5 років після смерті активістки, 26 червня 2023 року, Дніпровський районний суд Києва виніс вирок у справі про вбивство Катерини Гандзюк: Владислав Мангер та Олексій Левін отримали по 10 років позбавлення волі. Після цього захисники обвинувачених подали апеляції, які слухали близько 10 місяців. 

19 липня під час чергового слухання апеляції суд оголосив про зміну складу колегії суддів, оскільки Олександр Миколюк досяг граничного віку (65 років) і не може виконувати повноваження судді. Внаслідок цього колегія ухвалила рішення почати слухання апеляційних скарг від початку. 

Стаття 106 Кримінального кодексу України вказує, що загальний строк притягнення до відповідальності у випадку вчинення особливо тяжкого злочину – 10 років з моменту вчинення злочину. Відповідно, у справі Катерини Гандзюк лишається 4 роки для оголошення остаточного вироку суду. Наступні засідання у справі, де будуть розглядати апеляції, призначені на 2 серпня, 27 вересня та 11 жовтня на 11:30, фактично – раз на місяць. 

«Група громадського моніторингу ОЗОН Центру громадянських свобод буде і далі стежити за засіданнями. Адже справа Катерини Гандзюк має вагоме суспільне значення, оскільки результат її розгляду та рішення щодо неї будуть свідченням того, чи можливо досягнути справедливості у вчиненні злочину проти активістів», — Іванна Мальчевська, координаторка Моніторингової групи ОЗОН та менеджерка волонтерської взаємодії Центру громадянських свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons