22.02.2024

«Росія має звільнити незаконно утримуваних цивільних без умов та обмінів», – Святослав Рубан на адвокаційному заході «Café Kyiv» у Берліні

19 лютого у Берліні відбулася масштабна адвокаційна подія після Мюнхенської конференції — «Café Kyiv», де експерти та експертки збираються, щоб обговорити гострі та актуальні теми саме з українським фокусом. Цьогоріч одним зі спікерів став інформаційний координатор Центру громадянських свобод Святослав Рубан, який виступив під час сесії на тему «Українські цивільні в’язні».

Співорганізатори,  громадська організація Vitsche e.V. у Берліні, що адвокатує інтереси України,  цього року зокрема створила серію заходів «Truth to Justice \ Wahrheit für Gerechtigkeit». Серед них також звучала тема цивільних полонених РФ, в межах якої й запросили виступити Святослава Рубана. Сама подія є місцем зустрічі для публічних людей, інтелектуалів, політиків, правозахисників, журналістів, суспільних і культурних діячів, а також активістів Німеччини.  

Крім того, спікерами стали цивільна, яка пів року пробула в російському полоні й дивом змогла звідти вибратися, Олена Ягупова. Кримськотатарська кросмедійна активістка письменниця та публіцистка Ельнара Нурієва-Лєтова. Також онлайн приєдналася до події голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

«Російська Федерація незаконно утримує у місцях несвободи на окупованих територіях та на території РФ близько 7000 цивільних. Неточність оцінки кількості утримуваних цивільних викликана відмовою РФ надати інформацію про всіх цих людей або забезпечити допуск до них представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій. Деяких цивільних утримують у тюремних умовах вже близько двох років, піддають тортурам та жорстокому поводженню. Місця утримання багатьох цивільних РФ приховує. Ми знаємо про понад 50 таких локацій. 

Відповідно до даних Офісу Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, понад 90 % опитаних цивільних після повернення з російських місць позбавлення волі заявили про те, що вони піддавалися катуванням, жорстокому поводженню та сексуалізованому насильству. Росія має звільнити незаконно утримуваних цивільних без умов та обмінів», – наголошує Святослав Рубан

Назад
Попередня Наступна
buttons