15.02.2024

«Потрібна політична воля». Центр громадянських свобод презентував стратегію звільнення цивільних з неволі РФ

Центр громадянських свобод 14 лютого ініціював у Координаційному штабі зустріч щодо правових механізмів звільнення цивільних заручників, яких незаконно утримує РФ. Крім виконавчої директорки Центру Олександри Романцової та експерта організації Михайла Савви, на події були представники Коордштабу, СБУ (Об’єднаного центру), Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, Офісу Генпрокурора та інших правозахисних організацій.

Під час зустрічі обговорили пропозиції Центру громадянських свобод щодо способів тиску на країну-агресорку для звільнення цивільних громадян України, яких незаконно захопила й утримує в неволі РФ. Учасники одноголосно підтримали ініційовані Штабом зміни до постанови Кабміну №257, що закріплюють повноваження для повернення з неволі мирних громадян, яких незаконно утримує країна-агресорка.

«Ми пам’ятаємо про всіх українських громадян, – і військових, і цивільних, – які перебувають у російській неволі. І наше завдання – повернути додому всіх», – підкреслив секретар Штабу Дмитро Усов, наголосивши, що для отримання позитивних результатів треба консолідувати зусилля усіх інституцій, які дотичні до цієї теми.

Експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва презентував представникам влади та партнерам стратегію звільнення цивільних, яку підготувала організація. Зокрема – її юридичне обґрунтування та конкретні напрямки діяльності. Експерт зазначив, що незабаром підготує скорочений публічний варіант стратегії звільнення цивільних, який зможуть широко поширити.

«Це українці, яких окупанти незаконно позбавили волі. Багато хто з цих людей за ґратами вже близько двох років. Ми маємо звільнити всіх, а їх приблизно 7000, без обмінів та умов. Для цього потрібно багато всього, але головне – потрібна політична воля», – наголошує Михайло.

Раніше Коордштаб розробив зміни до постанови Кабміну номер 257 від 11.03.22 року «Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими». Вони стосуються, зокрема, роботи з незаконно позбавленими волі цивільними, зниклими безвісти, а також громадянами, депортованими державою-агресоркою. Проєкт пройшов погодження у центральних органах виконавчої влади України та за підписом міністра оборони України скерований до Секретаріату Кабінету Міністрів України для подання на розгляд уряду.

Назад
Попередня Наступна
buttons