27.01.2024

У Києві відбувся Марш пам’яті Михайла Жизневського. Результати моніторингу волонтерів ОЗОНу

У п’ятницю, 26 січня, відбувся марш памʼяті Михайла Жизневського — білоруського активіста Євромайдану, який загинув 22 січня 2014 року близько 9-ї години ранку від пострілу мисливською кулею в серце біля стадіону «Динамо» на Грушевського під час Євромайдану. Захід організувала спільнота білорусів в Україні.

Перебіг мирного зібрання

Збір учасників акції розпочався о 16:40 на Михайлівській площі. Під час підготовки до маршу учасники запалили саморобні факели (малого розміру з невеликим вогнем). На старті ходи кількість учасників акції становила 69 людей, серед них — 33 представники «Правої молоді».

О 17:27 організатори сказали вступне слово та оголосили про початок руху колони. Колона рухалася зазначеним раніше маршрутом: Михайлівська площа — Софіївська площа — Театральна площа (18:00) — вул. Хмельницького — вул. Хрещатик (18:15) — зупинка на Майдані Незалежності (18:20) — Європейська площа — народний меморіал Жизневському на вул. Грушевського (навпроти входу в стадіон «Динамо») (18:35).

Під час руху поліціянти головного управління Нацполіції та поліція діалогу забезпечували безпеку по периметру, а також зупиняли авто на пішохідних переходах. Під час зупинки на Майдані Незалежності учасники маршу вшанували памʼять усіх загиблих українців та білорусів у війні з Росією.

О 18:35 колона зупинилася біля меморіалу Михайлу Жизневському, де організатори виступили зі словом. Також слово надали представнику «Правої молоді». О 18:46 зафіксовано 100 учасників заходу. На завершення акції пролунав гімн України та Білорусі. Акція завершилася о 18:55.

Робота правоохоронних органів

Охорону мирного забирання забезпечували:

  • 4 службовці поліції діалогу
  • 4 службовці Генерального управління Національної поліції

Також монітори ОЗОНу зафіксували поліцейський бус з резервом поліції особливого призначення та патрульне авто.

Під час періоду підготовки до маршу поліція діалогу забезпечила знайомство організаторів Маршу та представників Правої Молоді, які прийшли підтримати марш. Така дія важлива для забезпечення надагодженого процесу та узгодженої комунікації, що мінімізує ризики.

Гасла

  • Слава Україні! Героям Слава!
  • Слава нації! Смерть ворогам!
  • Живє Бєларусь! Живє вєчна!
  • Разом і до кінця!
  • Героям наших націй! Слава! Слава! Слава!
  • Ворогам наших націй! Смерть! Смерть! Смерть!
  • Від серця до сонця живє Бєларусь!
  • Лукашенка – п*дарас! Путін – х*йло!

Акцію моніторили координаторка групи громадського моніторингу ОЗОН та менеджерка Центру громадянських свобод Іванна Мальчевська та волонтерка ОЗОНу Юля Демченкова-Рівес. Якщо ви теж хочете долучитися до громадського контролю — заповнюйте анкету.

Назад
Попередня Наступна
buttons