21.11.2023

«Немає цивільних росіян, яких можна було б обміняти», – Михайло Савва для Факти ICTV щодо повернення цивільних українців з неволі РФ

Експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва завітав у ефір Факти ICTV, щоб прокоментувати специфіку незаконного утримання українських цивільних силами РФ та можливість обміну.

Також коментар щодо незаконного утримання українців дала координаторка проєктів Центру громадянських свобод Наталія Ящук: «Нам відомо про 150 місць утримання як на тимчасово окупованих територіях, так і у РФ. На жаль, ця географія така ж велика, як і територія РФ». 

На території РФ перебувають тисячі цивільних українців. Точну кількість назвати складно. Правозахисники говорять, що цифра перевалила за сім тисяч. Декому Росія вже встигла оголосити вироки, один із них — журналіст Сергій Цигіпа, його засудили в окупованому Криму. Звільняти цивільних набагато важче, аніж військових, бо відповідних міжнародних конвенцій чи алгоритму повернення просто не існує. Останній обмін, коли вдалося витягнути ще двох цивільних, відбувся ще на початку липня. Повертати українців додому Росія не хоче, а навпаки викрадає на окупованих територіях все більше людей.

«Коли були обміни військовополонених, то представники України та Росії домовлялися, що без обмінів віддадуть певну кількість цивільних. Але вже давно такого механізму фактично немає. Хоча він передбачений Міжнародним гуманітарним правом, яке зобов’язує країну, яка захопила цивільних, якщо є підозра щодо них, наприклад, щодо шпигунства, максимально в короткий термін провести перевірку і звільнити цих людей. Немає конкретних термінів, скільки може тривати така перевірка.

Обмін не є перспективною стратегією, на мою думку, тому що немає цивільних росіян, яких можна було б обміняти. Були в перші тижні після початку повномасштабного вторгнення – це російські моряки й далекобійники, – але вони вже всі повернулися в Росію. Обмінювати на російських військовополонених не хоче навіть Росія», – пояснює Михайло Савва.

Згідно з Женевською конвенцією, цивільні під час війни захищені й бути полоненими не можуть. Такої аномальної кількості викрадених людей не було ще за жодного збройного конфлікту. Тому єдиної стратегії звільнення поки взагалі не існує. Наразі єдиний вихід для України – звертатися до Міжнародних судів, доводити, що довге утримання цивільних за ґратами без підстав – порушення Конвенції проти тортур та жорстокого поводження. А поки що у Єдиному реєстрі осіб позбавлених волі 763 українця.

Назад
Попередня Наступна
buttons