06.11.2023

Олександра Романцова у складі української делегації завітала на 147-е засідання Асамблеї Міжпарламентського союзу у Луанді, де зокрема презентували виставку дитячих малюнків про війну

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова у складі української делегації завітала на 147-е засідання Асамблеї Міжпарламентського союзу у столиці Анголи — Луанді. Там українці намагалися розповісти світові про війну голосами дітей.

23-27 жовтня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком брала участь у 147-ій сесії МПС в Луанді. Окрім низки важливих зустрічей, зокрема з представниками Індонезії, Бразилії, ПАР, Австралії, Малайзії, Таїланду, Малаві, Республіки Ірак, Кенії, Танзанії тощо, наші делегати презентували виставку «Війна голосами дітей». 12 ілюстрацій надала організація Voices of Children. Представники 123 країн світу могли ознайомитись з ілюстрованими цитатами українських дітей, дитинство яких затьмарила війна. Адже через цю війну 508 дітей загинуло, 19 546 депортовано і безліч з них залишилася без батьків.

Зокрема про це як про злочин геноциду говорили й під час заходу «Життя без кордонів: Вшанування пам`яті дітей, втрачених на війні», який також організувала українська делегація. В його межах говорили про біль, який переживають діти під час збройних конфліктів в різних країнах.

«Асамблеї Міжпарламентського союзу – це найстарша міждержавна організація у світі, фактично дуже важлива частина ООН. В цьому році зокрема вибирали президента, а в цьому випадку президентку, організації на наступні три роки. Нею стала Тулія Аксон, Спікерка Національної Асамблеї Республіки Танзанія. 

Кожна геополітична група мала запропонувати сайд івент, ми обрали тему незаконного вивезення дітей. Міжнародні та українські експерти розповідали про цю проблему, про міжнародний злочин, який з цього витікає, і про потенційний елемент геноциду, що будуть доводити надалі. Крім того, ми провели виставку дитячих малюнків про війну.

Перш за все нас цікавили зустрічі зі спікерами парламентів з Азії, Африки та Латинської Центральної Америки. Я спілкувалася з тими з європейських парламентарів, хто спеціалізується на контактах з нами, для встановлення стосунків. Це було досить вдало, бо на фоні виборів президентки з геополітичної групи Африки, всі кандидати були дуже зацікавлені в спілкуванні з парламентарями з України. Тож у наших парламентарів і в мене як у громадської діячки була можливість відчути нюанси майбутніх відносин, які нам потрібно враховувати для того, щоб надалі ці країни підтримували необхідні нам резолюції в генеральній асамблеї ООН», — розповідає Олександра Романцова.

Наші делегати також брали активну участь у засіданнях Асамблеї та її комітетів, були учасниками дебатів у Комітеті миру та безпеки, Постійному Комітеті у справах ООН, Постійному Комітеті з питань демократії та прав людини, Комітеті з питань взаємодії з ООН, долучилися до Форуму молодих парламентаріїв МПС та Форуму жінок-парламентаріїв МПС.

До складу групи окрім виконавчої директорки Центру громадянських свобод Олександри Романцової входили Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Жан Беленюк, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко та інші. 

Назад
Попередня Наступна
buttons