01.11.2023

Зустріч з дітьми, які тікали від війни, фільм про жахіття у Бучі, вшанування Вікторії Амеліної. Головне з візиту Олександри Романцової до Америки

У кінці вересня – на початку жовтня виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова відвідувала як спікерка, експертка та поважна гостя важливі події у США. Зокрема зустрілася з українськими дітьми, які тікали від війни, у школі, вшанувала пам’ять української письменниці та активістки Вікторії Амеліної, розповіла про жахіття в Бучі, виступила з промовою у Кембриджі та пояснила представникам міжнародної спільноти, як війна в Україні змінить світ.

30 вересня Олександра виступила на події «Ukrainian Voices: Present and Past» в Лексінгтоні, який став своєрідним осередком української ідентичності в Америці. Організував захід Українсько-американський освітній центр Бостона. На подію можна було придбати квиток, а кошти з продажів передавалися Центру громадянських свобод.

Разом з Олександрою у заході брала участь контральтистка з Нью-Йорка Віра Сливоцьки, американка українського походження, яка прагне підтримувати успіх української пісні. Після лютого 2022 вона почала виступати за Україну та збирати кошти для гуманітарної допомоги їй. Акомпанував піаніст Пол Карлсон, який присвятив свою кар’єру представленню концертів з унікальним програмуванням. Також на події функціонувала пересувна фотовиставка традиційного українського одягу фотографині Ксенії Лісної.

Організатори події окремо комунікують, що Олександра Романцова впевнена: «Стійкий мир неможливий без справедливості».

Того ж дня Олександра відправилася в місцеву «Рідну школу», щоб зустрітися з дітьми, які залишили Україну після 24-ого лютого 2022 року і вимушено залишилися в іншій країні. Правозахисниця зустрілася з 13 маленькими українцями від 4 років та їхніми батьками. Для неї було важливо поспілкуватися з молодим поколінням, дізнатися про їхні переживання та справи в іншій країні, хоч і довелося бути обережною з темою війни та жахіть, які їм довелося побачити.

Також 30 вересня виконавча директорка Центру громадянських свобод приєдналася до публічних пам’ятних читань, присвячених літературній та громадській діяльності української письменниці Вікторії Амеліної. Вона була авторкою книг «Синдром листопада», «Дім для Дому», «Хтось, або водяне серце». Почала писати та публікувати вірші, а також працювала над документальною книгою про українських жінок, які борються проти політичного насильства. У 2021 році Вікторія отримала літературну премію Джозефа Конрада.

В останній період свого життя Амеліна звернула увагу на несправедливість і жорстокість війни в Україні та стала досліджувати воєнні злочини. А 27 червня 2023 року загинула результаті російського ракетного обстрілу кафе, в якому жінка перебувала з друзями та колегами. Ця подія — меморіал, на якому вшановували спадщину Амеліної. 

1 жовтня у Бостоні відбувся показ фільму Стіва Річардса, директора TheoEco Institute, – «Back to Bucha». Олександра Романцова взяла участь у презентації і, зокрема, у сесії запитань і відповідей після перегляду стрічки. У січні 2023 року документаліст Стів Річардс поїхав в Україну, щоб зняти свій другий фільм про війну. Його перший фільм «Trek to Bucha» був створений у березні та квітні 2022 року на початку війни. Фільм переносить у світ людей, які потрапили у війну, яку мало хто собі уявляв. Зокрема, герої картини – жінки та їхні діти, які повернулися, щоб зберегти свої сім’ї у власних домівках, у власній країні. Також там свідчення лідерів різних релігійних громад України.

Цього ж дня виконавча директорка Центру громадянських свобод зустрілася з українськими дітьми 14-15 років зі скаутської організації Пласт, що має представництво в Америці. У розмові з Олександрою підлітки питали її про те, як розслідують злочини, як буде проходити трибунал, чи посадять Путіна. Також розповідали свої історії – звідки і як вони виїхали, чим займаються в новій країні та що роблять на місці для підтримки України. 

2 жовтня Олександра Романцова взяла участь у панельній дискусії «Справедливий мир в Україні: активістські, політичні та наукові перспективи», що пройшла у Кембриджі. Разом з нею важливе обговорювали доцентка кафедри політології та директорка програми міжнародних відносин Університету Тафтса Оксана Шевель, керівник Хаузера в Центрі громадського лідерства Гарвардської школи Кеннеді Олександр С. Віндман, директор програми Temerty Contemporary Ukraine Українського науково-дослідного інституту Гарвардського університету Модерує Емілі Чанелл-Джастіс.

Ця панель поєднала активістські, політичні та наукові точки зору, щоб дослідити коріння російського вторгнення, розвиток війни за останні 500 днів. А також зрозуміти, що може і ні гарантувати тривалий мир, і як Росію можна притягнути до відповідальності за її злочини на українській землі.

4 жовтня Олександра приєдналася до зустрічі у Нью-Йорку «What did the Ukrainian-Russian War Change in the World?». Це була лекція про документування воєнних злочинів з 2014 році, коли почалася війна Росії проти України, про ситуацію в країні очима правозахисника. Модератором події став Марк Андричик, асоційований науковий співробітник з українських студій Інституту Гаррімана.

Назад
Попередня Наступна
buttons