28.09.2023

«Найголовніше — це прозорість намірів і мотивації тих, хто буде користуватися базою», — Олександра Романцова про реєстр ДНК-даних

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова пояснила «Суспільному», чим єдиний реєстр ДНК-даних корисний зокрема у пошуку зниклих безвісти внаслідок воєнних дій Росії проти України, та які є можливі ризики у його роботі.

Створення єдиного реєстру ДНК-даних допоможе розкривати злочини, зокрема воєнні, шукати безвісти зниклих та ідентифікувати загиблих, зазначають автори закону. Його мають сформований на базі автоматизованого обліку генетичних ознак людини, що діє при експертній службі МВС вже понад 10 років. 

«Створення такого реєстру — точно хороша ідея. Далі — питання якості й реформування процесів. Україна може звернутися з цим до європейських партнерів. Це дуже логічна, фактично, гуманітарна місія. Є досвід європейських та північноамериканських країн, які підтримували створення ДНК-реєстрів. Дуже чітка система існує на Балканах. Після війни швейцарські компанії проєктували в Хорватії якісну систему упізнання за ДНК і аналізу ДНК.

Після цього найголовніше — це прозорість намірів і мотивації тих, хто буде користуватися цією базою. Україні такий реєстр, зокрема, необхідний і для того, щоб шукати зниклих безвісти, і щоб усвідомлювати, на жаль, дуже велику кількість воєнних злочинів. Йдеться про наших людей, про наших громадян. Для України зниклі безвісти внаслідок війни або через підрив росіянами Каховської ГЕС, наприклад, — це нове явище.

Європейське законодавство має чіткі правила щодо персональних даних та можливостей їх використання. Має бути система перевірки, кваліфікації якості внесення даних, моніторингу за цими процесами. Щоб інформацію вносили без помилок або переплутувань. На жаль, морги зараз теж працюють із грандіозним навантаженням.

Інше важливе питання — як цю інформацію зберігатимуть, захищатимуть та передаватимуть. Найголовніше — щоб дані не використовували в якихось корупційних схемах, коли раптом ДНК-дані знаходять у місці, де людини ніколи не було. Тобто не зловживали власне цією інформацією, цією базою, бо все ж таки, на жаль, поки ми не можемо гарантувати, що будь-яка база захищена від подібних маніпуляцій», — зазначає в інтерв’ю Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons