20.09.2023

«Ми наразі найближчі в історії людства до стабільного трибуналу», — Олександра Романцова в ефірі ток-шоу «Разом» на каналі Ukraine World News

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова підключилася до ефіру ток-шоу «Разом» на каналі Ukraine World News. Правозахисниця пояснила, чому нам треба створити спеціальний трибунал і наскільки ми до цього близькі.

Крім Олександри серед учасників були народний депутат України, фракція «Слуга народу» Олег Дунда; генерал-майор юстиції, кандидат юридичних наук, ексначальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк; кандидат політичних наук, директор Інституту світової політики Євген Магда; політтехнолог Олег Постернак; провідний науковий співробітник відділу дослідження Голодомору та штучних масових голодів Національного музею Голодомору-геноциду Андрій Іванець; виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Експерти обговорили різноманітні питання: день пам’яті загиблих журналістів, обшуки у нардепа Шуфрича, РФ як лідера за кількістю загиблих журналістів у Європі, підвищення зарплат та оборонну промисловість, голодомор в Україні, низку успішних спецоперацій ЗСУ у тимчасово окупованому Криму, підтримку нашої країни від Тімоті Снайдера та створення спецтрибуналу за злочини Росії проти України.

«Важливо розуміти, що гібридними називаються багато-багато різних видів трибуналів, які використовувалися в різних ситуаціях воєнних конфліктів по всьому світу. Дійсно, абсолютно 100% копія якогось з тих, що раніше використовувалися в інших країнах, нам не підійде. Тобто гідридний трибунал — це не одна якась конкретна модель, це в будь-якому разі мікс міжнародного та національного судочинства, який нам ще потрібно створити. Ми наразі найближчі в історії людства до такого стабільного трибуналу.

В Гаазі було відкрите спеціальне бюро разом з Євроюстом щодо збору даних по безпосередньо злочину агресії, що вже найближче, ніж колись було. США домовилися з Євроюстом і Міжнародним кримінальним судом про обмін інформацією щодо міжнародних злочинів. Такого теж ніколи не було. В ідеальному світі ми за допомогою Генеральної асамблеї ООН створюємо такий трибунал з механізмами як на міжнародному, так і на національному рівні. За допомогою двох третин голосів країн. Але це якби Україна займалася цим трошки раніше, років на 30, і налагодила контакти з тими країнами, які б мали за це голосувати. А голосує, наприклад, Сан-Марино — це так само один голос як США. Відповідно, ми сильно недопрацьовуємо. Але в будь-якому разі це можливо», — пояснює Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons