11.09.2023

Головною метою російської судової системи на окупованих територіях є демонстрація, що ці території начебто стали Росією, — Михайло Савва

Експерт Центру громадянських свобод і політемігрант із Росії Михайло Савва пояснив Радіо Свобода, навіщо Росія впроваджує свою судову систему на окупованих територіях півдня України.

«Для переважної більшості країн світу цих органів судової влади просто не існує, як не існує інших органів влади на окупованих територіях. Тому що ці країни не визнали анексію українських територій. Відповідно, все, що там відбувається в плані створення органів влади, в плані видачі паспортів РФ, країни світу просто не визнають. Ну, наприклад, якщо людина отримала закордонний паспорт РФ у Криму, то цей паспорт ніде не визнають. І така людина нікуди не може потрапити. Тобто, це для РФ, для внутрішнього споживання, в першу чергу. І в другу чергу, це просто демонстрація світу, що Росія там створює міцну систему влади», — коментує Михайло Савва.

Експерт Центру громадянських свобод зазначив, що окупаційна влада у такий спосіб хоче зробити місцеве населення більш лояльним. Місцевому населенню будуть намагатися довести, що російська судова система захищає їхні інтереси у випадках, коли людина, як вони кажуть, не лізе в політику. Будуть використовуватися такі статті Кримінального кодексу РФ, як «створення екстремістської організації», «участь в екстремістській організації», «підготовка до терористичного акту», «шпигунство» і «державна зрада». Проте, за словами Михайла, впровадження російської судової системи на окупованих територіях не означає, що стане менше цивільних заручників, яких утримують без жодних судових рішень.

«Вони просто захоплюють людей, відправляють цих людей в слідчі ізолятори та виправні колонії без жодних судових рішень. Підкреслюю, там нема судових рішень. Потім йде так звана перевірка, тобто вони нібито перевіряють, чи має ця людина відношення до екстремістської діяльності, до діяльності, яка може нашкодити, як вони пишуть, російській державі», — наголошує правозахисник.

Назад
Попередня Наступна
buttons