28.08.2023

«Жодна з вже реалізованих моделей гібридного трибуналу для Путіна нам не підходить», — Олександра Романцова в ефірі «Еспресо»

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова завітала до ефіру «Еспресо» та наголосила, що перед нами стоїть задача – надати правосуддя кожному, хто постраждав від воєнних злочинів росіян. І зробити таку модель трибуналу, яка б влаштувала Україну.

«Коли ми говоримо про гібридний міжнародний трибунал, це декілька моделей, які вже реалізували й жодна з яких нам не підходить. Те, що раніше використовували в інших країнах при конфліктах або геноцидах, нам абсолютно не годиться. Ніде такого рівня майже онлайн документування міжнародних злочинів як на території України не сталося, ми — абсолютно унікальний випадок. Тому ми хочемо, щоб міжнародний трибунал проти Росії був не просто емоційною відповіддю на її агресію, а юридичною — на всі ці злочини, які сталися за останні 9 років. До 2022 року ми задокументували понад 10 000 кейсів, зараз в нашій базі з 24 лютого майже 50 000 кейсів. Відповідно, задача — надати правосуддя кожній людині, яка постраждала від трьох видів міжнародних злочинів: воєнних, проти людяності та геноциду. Але жоден з чинних міжнародних механізмів не покриває злочин агресії. Це четверний найстрашніший міжнародний злочин. 

Гібридним називається тип трибуналів, які міксують, наприклад, декілька підходів. Що не одна країна безпосередньо займається правосуддям, а це якась міжнародна спільнота. Бувають гібридні трибунали, винесені за юрисдикцію країни, що постраждала. Інший трибунал, який нам пропонували, інтернаціоналізований — це наша національна судова система, доповнена якимись міжнародними механізмами. Але це непрактично і майже не покриває ті наші юридичні потреби, які необхідні. Нам треба засудити Путіна і всіх тих, хто представляв владу РФ останні 9 років. Люди, які ухвалюють рішення, президент, міністр закордонних справ і голова уряду мають міжнародний імунітет. Нам потрібен міжнародний трибунал, щоб його подолати. Щоб ми могли їх конкретно засудити за рішення почати агресію та продовжувати її протягом 9 років», — розповідає в ефірі Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons