13.07.2023

Усе про укриття. Відповіді на найпоширеніші питання українців щодо споруд цивільного захисту

Центр громадянських свобод у межах роботи Групи громадського моніторингу ОЗОН спільно з Центром стратегічних комунікацій та проєктом Dovidka.info запускає інформаційну кампанію щодо укриттів. Спільними зусиллями ми створили короткі відеоінструкції, де даємо відповіді на найпоширеніші питання українців щодо споруд цивільного захисту.

  • Укриття зачинене під час тривоги. Куди звертатися?
  • Укриття в будинку, де я не живу. Чи можу я там сховатися?
  • Укриття в багатоквартирному будинку, де я живу.  Чи можна пускати туди незнайомців?
  • Укриття в підвалі мого будинку. Як додати його на мапу укриттів міста?
  • Укриття в поганому стані. Куди звертатися?
  • На місці укриття заклад харчування або магазин. Чи нормально це?

Перелік питань ми склали, спираючись на роботу Групи громадського моніторингу ОЗОН, яка від листопада 2022 року моніторить укриття по всій країні. За результатом цього моніторингу ОЗОН представив звіт. Детальніше з результатами можна ознайомитися за посиланням.

Ми вважаємо таку комунікацію критично важливою для суспільства, оскільки вона дає відповіді на ті питання, які багато хто ставив, але так і не отримав централізованої та вичерпної відповіді від органів місцевого самоврядування чи інших відповідальних за захисні споруди інституцій. Комунікація цих питань допоможе розвінчати міфи, які існують у населення про укриття, дати інструменти розв’язання проблем, повʼязаних з укриттями, а також покращити обізнаність про права людей у сфері цивільного захисту. Відповіді на ці питання ми готували у співпраці з органами місцевої влади та представниками ДСНС України, аби бути максимально чіткими та правильними.

Завантажити ролики можна за посиланням. Закликаємо до їх поширення. Адже бути у безпеці — право кожного!

Читайте також:

Назад
Попередня Наступна
buttons