10.07.2023

«Це передвісник того, що трибунал буде створений», — Олександра Романцова про відкриття нового Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України

У Гаазі відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України. В інтерв’ю для Радіо Свобода виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова розповіла, чому це важливо для нашої боротьби та що взагалі зміниться. 

«Злочин агресії, один з чотирьох найважніших злочинів у міжнародному правосудді: він найсистемніший. Бо в нього буде включено все, всі ті втрати, які українці понесли, тому що хтось в Росії, маючи владу, ухвалив рішення, розпочати агресію.

Ситуація із Центром є унікальною ще й тому, що воєнні злочини, злочини проти людяності, злочини геноциду за останніх 70 років після Другої світової війни розслідувалися, і про них накопичений певний досвід, а от злочин агресії не розслідувався. Тому центр буде обмінюватися, наприклад, інформацією з Центром протидії геноциду, який так само працює в Гаазі.

Тому створення такого центру є дуже важливим перш за все для обміну інформацією. Центр має на меті зібрати та систематизувати свідчення та докази, що дозволить говорити про системний злочин агресії. Це, по-перше. А по-друге, це дає можливість підготуватися, і в момент, коли, наприклад, буде створений трибунал… виступити з цими доказами.

Наразі туди входить чотири країни – Литва, Латвія, Естонія, Польща. Крім того, США. Вони призначили спеціального прокурора саме по злочину агресії. І все це показує дійсно команду, яка буде працювати. А ви знаєте, що плани відрізняються від цілей саме тим, що зазначено, хто відповідальний, хто буде саме збирати таку інформацію. І цей центр дійсно, скажемо так, передвісник того, що трибунал буде створений. І цей трибунал вже зможе розглядати ці безпосередньо дані, аргументи, свідчення, які збере цей центр».

Фото: Андрій Дубчак

Назад
Попередня Наступна
buttons