10.07.2023

Олександра Матвійчук до президента ПАР: «Виступіть проти Путіна, пане президент»

У своїй статті в The Sunday Times голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук закликає президента Південно-Африканської Республіки Сиріла Рамафоса зайняти позицію проти Путіна та виконати арешт, якщо президент РФ навідається на саміт у ПАР. Головні думки правозахисниці з матеріалу:

«Я думаю, як будь-який батько президент Сиріл Рамафоса чітко усвідомлює, наскільки боляче було б втратити дитину. Це реальність, з якою стикаються тисячі українських батьків, чиїх дітей насильно викрав президент РФ Володимир Путін. Саме це призвело до того, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер, який вимагає від уряду арештувати Путіна, якщо він ступить на південноафриканську землю для участі в саміті Brics у Йоганнесбурзі в серпні». 

«Протягом десятиліть Південна Африка була моральним маяком у світі. Це був справжній приклад у боротьбі за звільнення людей від несправедливості та порушень прав людини. Вшановуючи цього військового злочинця як свого гостя, Рамафоса ризикує підірвати моральний авторитет Південної Африки. Це було б образою не тільки для дітей і сімей України, а й для дітей і сімей ПАР».

«Я не прошу ні зброї, ні грошей, ні адвокатської діяльності для України. Я лише прошу, щоб Південна Африка зайняла позицію проти масового викрадення дітей. Я вважаю, що всі порядні люди можуть погодитися, що це огидно, що це поза політикою, і що потрібно діяти. Нездатність діяти означає, що Південна Африка не тільки порушить міжнародне право, а й власну конституцію, яка захищає найбільш уразливих. Південна Африка зобов’язана заарештувати Путіна, якщо він приїде в країну».

«Пане президенте, ваше рішення тут увійде в історію. Чи прислухаєтеся ви до заклику тисяч батьків, у яких вкрали дітей, чи приймете їхнього викрадача у свій дім?».

Назад
Попередня Наступна
buttons