29.06.2023

Податок на волонтерство: експерти обговорили особливості й ризики державного врегулювання волонтерської діяльності

У середу, 28 червня, за ініціативи Центру громадянських свобод відбувся черговий Правозахисний клуб. Волонтери, правозахисники, представники державних органів, народні депутати, незалежні експерти дискутували стосовно системи оподаткування волонтерського руху в Україні.

Зокрема, експерти обговорили доцільність внесення до Реєстру волонтерів. Так, згаданий Реєстр існує ще з 2014 року і нині в ньому зареєстровано понад 4 тисячі осіб. Водночас учасники дискусії наголосили, що насправді волонтерів значно більше, оскільки велика частина людей не реєструється, побоюючись бюрократичної тяганини та можливих податкових перевірок.

Представники ж депутатського корпусу, своєю чергою, наголошують, що реєструватися важливо, аби потім не мати проблем з податковою. Крім того, експерти обговорили зміни до Постанови КМУ «Про затвердження переліку засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб» від 03.06.2023.

Так, навіть зареєстровані в реєстрах волонтери, які ведуть звітність, мають запити й акти від військових, зобов’язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали речі, які не вказані в спеціальному переліку товарів. Під час обговорення лунали пропозиції і щодо розширення переліку товарів у постанові, або ж взагалі його ліквідації. Наразі, депутати вносять свої пропозиції до змін вищезазначеної Постанови КМУ.

Під час клубу виносилися на розгляд пропозиції щодо податкової амністії для волонтерів, спрощення системи реєстрації, створення єдиної конкретизованої системи звітності для волонтерів, ініціювання змін до Податкового кодексу України.

Наостанок, експерти звернули увагу на необхідності державного регулювання благодійної діяльності, аби викорінити численні випадки шахрайства та крадіжки гуманітарної допомоги з боку «псевдоволонтерів», які, на жаль, трапляються під час війни. А це, своєю чергою, можливе за умови змін до чинного законодавства та належної інформаційно-роз’яснювальної роботи у суспільстві.

Нагадаємо, що Правозахисний клуб – це інтелектуальний майданчик для обговорення актуальних викликів прав людини. Ми ретельно обираємо тему кожного клубу та запрошуємо спікерів із різними точками зору. Нам важливо створити атмосферу виваженої та глибокої дискусії, якої так не вистачає нашому суспільству. Заходи організовує Центр громадянських свобод у межах роботи платформи «Правозахисний порядок денний».

Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються розв’язанням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини.

Назад
Попередня Наступна
buttons