19.04.2023

«Таємна дорога свободи» та інші ідеї захисту російських супротивників війни

Центр громадянських свобод та Міжнародна Гельсінська асоціація провели міжнародну дискусію правозахисників у форматі Solidarity Talks на тему «Переслідування противників війни в Росії: якою має бути реакція міжнародної правозахисної спільноти».

Десятки тисяч адміністративних справ, близько п’ятисот обвинувачених за кримінальними статтями, близько п’ятдесяти вироків за антивоєнну позицію – це перші результати репресій. Ситуація вже стала критичною і потребує екстрених відповідей. Спікери дискусії торкнулися кількох гострих проблем, пов’язаних із репресіями щодо росіян, які відкрито виступають проти російської агресії.

Російський правозахисник Сергій Давидіс, керівник проекту «Підтримка політв’язнів. Меморіал», співголова Центру захисту прав людини «Меморіал» наголосив на важливості створення міжнародного механізму екстреної евакуації для людей, яких на їхній батьківщині переслідують з політичних мотивів. Нині посилюються репресії проти російських супротивників війни. Ці люди повинні мати можливість дуже швидко виїхати за кордон. А для цього потрібні, як мінімум, візи. Для росіян отримання візи до країни, яка не видасть їх до рук катів, – велика проблема. Сергія Давидиса підтримав модератор обговорення, член Експертної ради ЦГС Михайло Савва: «Безглуздо гаяти час у російських в’язницях. Якщо загроза є реальною, потрібно йти за кордон. А наше завдання – створити логістику «таємної дороги свободи» та переконати західних союзників у актуальності цієї ідеї».

Адвокат Ілля Новіков сформулював важливу стратегічну ідею відмовитися від нормалізації того, що відбувається із правовою системою Росії. Те, на що вона перетворилася – це ненормально. Не можна підігравати цій системі і приймати її правила гри, не можна дозволити світові сприймати те, що відбувається в РФ як варіант норми, нехай і сумної. В умовах обмеженості ресурсів неможливо захистити всіх росіян, яких переслідують в адміністративному порядку. Необхідно зосередитись на захисті тих, кого звинувачують за кримінальними статтями.

Валерія Вєтошкіна, адвокат правозахисного проекту «Перший відділ», зосередилася на проблемі репресій щодо російських адвокатів. Адвокатське співтовариство – важливий елемент громадянського суспільства, яке російський режим свідомо знищує. Робота адвокатів є надзвичайно важливою. В умовах Росії, де зруйновано право, присутність адвокатів хоча б зупиняє владу від тортур.

Учасники дискусії домовилися продовжити взаємодію з цих питань за межами Solidarity.

Назад
Попередня Наступна
buttons