27.02.2023

Сергій Цигіпа

Сергій Цигіпа – активіст, учасник Євромайдану, журналіст, письменник та  керівник ГО «Каховський плацдарм», співзасновник музичного фестивалю «Таврійські ігри» 

З 12 березня 2022 року перебуває в полоні російських військових через звинувачення російською окупаційною владою у «Шпигунстві та нанесенню шкоди РФ під час спеціальної військової операції» (ст. 276 КК РФ)

Сергій Цигіпа народився 10 серпня 1961 року в Харкові.

Отримав вищу гуманітарну освіту. Працював головним редактором газети «Нова Каховка», його чотири рази обирали депутатом місцевої ради.

Автор книг: «Майданопис», «Хроники смутного времени», «Белая змея или город без головы», «Украина: Час пик или четыре нокдауна Виктора Януковича», «Блокнот интеллектуального анархиста», «Бабья смута».

З 2006 року є засновником та керівником громадської організації «Каховський плацдарм», яка займається організацією культурними заходів та популяризацію української культури за межами країни.

З липня 2016 року служив. В квітні 2017 року його комісували  за станом здоров’я.

З 24 лютого 2022 року створив проект «Інформаційна самооборона Нової Каховки» через який транслював проукраїнську позицію для жителів регіону та інформацію про окупантів. 6 березня 2022 року в окупованій Новій Каховці брав участь у мітингу «Нова Каховка – Україна!».

12 березня 2022 року між Новою Каховкою та Таврійськом Сергія Цигіпу затримали російські військові. Це трапилося після того, як окупанти перевірили телефон Сергія на наявність проукраїнських публікацій, фотого і повідомлень представникам ЗСУ. 

В ФСБ у відповідь на інформаційний запит адвоката Сергія заявили, що «перевіряють відомості про дії, спрямовані на завдання шкоди безпеці рф під час проведення спеціальної військової операції».

Одружений, має двох дітей та трьох онуків.

Місце утримання: СІЗО №2 м. Сімферополь, Крим

За підтримки Уряду Королівства Нідерланди та Посольства Королівства Нідерланди в Україні

Назад
Попередня Наступна
buttons