21.02.2023

У Гаазі триває символічний трибунал над Путіним

У нідерландській Гаазі «судять» президента Росії та його оточення за злочини, вчинені в Україні після 24 лютого. Участь у символічному трибуналі беруть адвокати, правозахисники та постраждалі. 

Як зазначають доповідачі, головним завданням цього заходу є оприлюднення реальних кейсів постраждалих та привернення уваги до важливості створення механізмів для засудження російської агресії. 

«Цей неформальний трибунал створено, бон наразі  у світі немає суду, який може судити саме за злочин агресії найвище політичне військове керівництво як РФ, так і Білорусі. Проте цей неформальний трибунал зосереджений саме на президенті Росії Володимиру Путіну, бо рішення про підготовку, планування і ведення агресивної війни може приймати лише найвище політичне військове керівництво», —  каже адвокат Юрій Білоус, який займається документуванням воєнних злочинів в Україні й представляє на народному трибуналі потерпілих.

На думку адвоката, цей неформальний трибунал стане гарним прикладом того, як має виглядати реальна інституція. 

«Ми зібралися тут, щоб показати, що створення трибуналу — можливе!», — додає Юрій Білоус. 

Важливо сказати, що судове засідання виглядає дуже реалістично. Адже розглядають справу троє реальних юристів: колишній суддя Конституційного суду Південної Африки Зак Якооб; американський юрист і колишній посол США з особливих доручень з питань воєнних злочинів в Управлінні глобального кримінального правосуддя Стівен Дж. Репп; юристка і консультантка з міжнародного права Прія Піллай, яка працювала в Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії, зокрема, аналізувала спірні правові питання.

На слуханнях розглядають справи про вбивства, позбавлення волі, катування, зґвалтування, примусове переміщення та насильницьке зникнення. Народний суд керується правовими принципами, згідно з якими ці вчинки є злочинами проти миру та безпеки людства. Зокрема йдеться про Римський статут Міжнародного кримінального суду. 

Трибунал триватиме до 24 лютого, слухання відбуваються щодня, а «вирок» планують оголосити у річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Назад
Попередня Наступна
buttons